• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Γαλάζιοι Ιππείς» εμπνευσμένοι από την Ελληνική Νοτιοαμερικανική Επανάσταση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της οπτικοαουστικής ‘Εκθεσης «Γαλάζιοι Ιππείς» της Ελένης Παυλοπούλου, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 19.30, στον πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάρητος 6, Κολωνάκι.

Η αναγνωρισμένη Ελληνίδα καλλιτέχνις Ελένη Παυλοπούλου, ανατρέχει στο καλλιτεχνικό κίνημα «Der Blaue Reiter» («Γαλάζιος Ιππέας») και μας οδηγεί να εξερευνήσουμε μια αλληγορική ζωγραφική και ακουστική εγκατάσταση με ανθρωπιστικό μήνυμα, έναν ουτοπικό και ποιητικό προβληματισμό για το δημοκρατικό ήθος που ξανάγινε όραμα και αποτελεί το επείγον αίτημα της εποχής μας.

Οι Γαλάζιοι Ιππείς είναι εμπνευσμένοι από δύο επαναστάσεις του δεκάτου ενάτου αιώνα, της Ελληνικής Επανάστασης και της νικηφόρας Νοτιοαμερικανικής Επανάστασης κατά της ισπανικής κυριαρχίας με επικεφαλής τον απελευθερωτή «Σιμόν Μπολίβαρ» που παραμένει αιώνιο σύμβολο. Μια κυριαρχία που σήμαινε για τη γενόμενη Αμερική το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: «100.000.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν συνολικά στην Αμερική, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με το εμπόριο δουλείας των ιθαγενών υπολογίζονται στους 28.000.000».
Η έκθεση αποτελείται από εννέα έργα στα οποία ξεχωρίζουν το αλληγορικό μπλε χρώμα με ελεγειακό τόνο, σα να πρόκειται για μία αιωρούμενη Ζωοφόρο του Παρθενώνα, μία Λιτανεία, μία παράλληλη Πομπή των Παναθηναίων, μετέωρη στη σύγχρονη Αθήνα, ως ανάμνηση του γενέθλιου τόπου της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού. Αποτελείται από μια πομπή με αδάμαστα άλογα ή δούρειους ίππους, από μουσικά όργανα εκφραστές αγγελμάτων, από σκαριά καραβιών, δραματικά σύμβολα της απόβασης και της επικυριαρχίας αλλά και της Οδύσσειας του ανθρώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλούμε το ευρύτερο κοινό, τη βενεζουελάνικη και λατινοαμερικάνικη κοινότητα, καλλιτέχνες, διανοούμενους, δημοσιογράφους και καλλιτεχνικούς θεσμούς στα εγκαίνια αυτής της σημαντικής έκθεσης.

pavlopoulou2