Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Από την έκπληξη στα παζάρια για το σχηματισμό νέας πλειοψηφίας

Ανατροπή στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου με την ψήφο για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που φέρνει στην πρώτη θέση το σοσιαλδημοκρατικό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», στη δεύτερη το κόμμα «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Η άκρα δεξιά, που αδημονούσε να στεφθεί νικήτρια, δεν θα είναι παρά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, παρά την θεαματική ενίσχυσή της (135 ως 145 έδρες).

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με νικήτρια εύθραυστη συμμαχία της αποκαλούμενης αριστεράς που θα κληθεί να ξεπεράσει μεγάλες προκλήσεις για την ενότητά της, και με την παράταξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανακουφισμένη που κατατάχθηκε δεύτερη μεν, αλλά χωρίς να μπορεί να κυβερνήσει μόνη, η Γαλλία ξυπνά σήμερα σε πολιτική ατμόσφαιρα τόσο άνευ προηγουμένου, όσο και γεμάτη αβεβαιότητες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front populaire, NFP) αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, θα καταλάβει 177 ως 198 έδρες, μπροστά από τους μακρονιστές. Αν και βρίσκεται μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες), η συμμαχία γνωρίζει πως πλέον κανένας πολιτικός υπολογισμός δεν βγαίνει χωρίς αυτήν. Από την άλλη, η προεδρική παράταξη αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, κάτι που δεν προέβλεπε κανένας μετά τον πρώτο γύρο (152 ως 169 έδρες).

Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται πλέον το ζήτημα συνεργασιών για μια κυβέρνηση η οποία θα έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν είπε πως «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση», την οποία βέβαια γιγάντωσε η σοσιαλδημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Όπως συμβαίνει πριν από κάθε ανάλογο παζάρι, υποστήριξε πως «αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου. Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του». Φυσικά, το ίδιο το αποτέλεσμα και η κοινή τους στρατηγική ανοίγει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της διακυβέρνησης μαζί με το κόμμα του Μακρόν.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού (RN), Ζορντάν Μπαρντελά, υποστήριξε ότι «η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς» και πρόσθεσε ότι «θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση». Έκανε κριτική στην «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» που έχει «στερήσει από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του.