Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Δωρεές 1.000.000+ € υπέρ του εν ψυχρώ δολοφόνου αστυνομικού

Δωρεές «στήριξης της οικογένειας του αστυνομικού» που πυροβόλησε τον Nahel, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στη Ναντέρ στις 27 Ιουνίου. Δεκάδες χιλιάδες το έχουν ήδη κάνει και συνεχίζεται, ξεπερνώντας το 1.000.000€

«Στήριξη στην οικογένεια του αστυνομικού της Ναντέρ». Αυτό είναι το όνομα του κύριου εράνου στον ιστότοπο Gofundme, μια διαδικτυακή πλατφόρμα crowdfunding. Ξεκίνησε από τον πρώην εκπρόσωπο της εκστρατείας του Éric Zemmour Jean Messiha δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Nahel, του 17χρονου έφηβου που δολοφονήθηκε  από αστυνομικό στη Ναντέρ την Τρίτη, έχοντας  συγκεντρώσει σε λίγες ώρες περισσότερα από 800.000 ευρώ.

Σήμερα απόγευμα Δευτέρας είχε περάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου και συνεχίζεται.

«Στήριξη στην οικογένεια του αστυνομικού της Nanterre, Florian M. που έκανε τη δουλειά του και που σήμερα το πληρώνει ακριβά», μπορούμε να διαβάσουμε στην περιγραφή.

Μια πρωτοβουλία όπου, περισσότερα από 40.000 άτομα έκαναν δωρεά, με ποσά από 5 έως 3.000 ευρώ. Πράγμα όμως που προκαλεί την οργή πολλών χρηστών του Διαδικτύου («Απρεπής και σκανδαλώδης»)

“Διατηρείτε μια ανοιχτή πληγή συμμετέχοντας στην υποστήριξη ενός αστυνομικού που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση”, γράφουν …

Ένα αίτημα που συμμερίζονται οι νέοι που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις και αρκετοί εκλεγμένοι, αριστεροί, σοσιαλιστές _και οπορτουνιστές τύπου Μελανσόν λέμε εμείς, τις τελευταίες ώρες.

Ο έρανος πυροδότησε (σσ. υποκριτική, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία) κριτική, μεταξύ άλλων και στο προεδρικό στρατόπεδο. “Ο Jean Messiha φυσά στη χόβολη. Αποτελεί  γεννήτρια ταραχών. Τα χρήματα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον αστυνομικό που κατηγορείται για ανθρωποκτονία του νεαρού Nahel είναι απρεπές και σκανδαλώδες“, κατήγγειλε ο Eric Bothorel, αναπληρωτής Renaissance.

Όταν ρωτήθηκε, ο Νομαρχιακός Δντής της Αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νούνιεθ είπε «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο». Από την πλευρά κάποιων αστυνομικών συνδικάτων, η πρωτοβουλία είναι απολύτως κατανοητή, ακόμη και ενθαρρύνεται.

Ο αστυνομικός που εμπλέκεται, πρέπει να τα καταφέρει μόνος του. Είναι το σύστημα D (#), γι’ αυτό υπάρχει αυθόρμητη βοήθεια άλλων συναδέλφων ή φίλων που βάλθηκαν να βοηθήσουν την οικογένεια”, εξηγεί ο Jean-Christophe Couvy. , εθνικός γραμματέας της Αστυνομίας (Μονάδα SGP FO)

σσ. Το Σύστημα D (#) είναι _κατά τον κώδικα των δυνάμεων καταστολής “ένας τρόπος απάντησης σε προκλήσεις που απαιτούν από κάποιον να έχει την ικανότητα να σκέφτεται γρήγορα, να προσαρμόζεται και να αυτοσχεδιάζει όταν κάνει μια δουλειά” (sic!!). Ο όρος κέρδισε ευρύτερη δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2006 και αποτελεί άμεση μετάφραση του γαλλικού Système D , débrouille, débrouillardise, démerde (γαλλική αργκό). Τα ρήματα se débrouiller και se démerder σημαίνουν να κάνω, να διαχειρίζομαι, ειδικά σε μια αντίξοη κατάσταση, ικανότητα και ανάγκη κάποιου να είναι «πολυμήχανος».

Γαλλία: Η χώρα έζησε –συγκριτικά– πιο ήρεμη νύχτα έπειτα από πέντε συνεχόμενα βράδια οργισμένων αντιδράσεων και καταστολής

«Θα τιμωρηθεί όπως όλοι»

Το αφεντικό των Ρεπουμπλικανών Éric Ciotti στο πλατό του BFMTV, δήλωσε «πρέπει να καταλάβετε ότι οι Γάλλοι θέλουν να στηρίξουν μια οικογένεια που επίσης βρίσκεται σε δοκιμασία».

Στο μεταξύ ξεκίνησε και 2ος έρανος πριν λίγο, που συγκέντρωσε περισσότερα από 53.000 ευρώ.

Την Κυριακή, η γιαγιά του Nahel, Jean Messiha εξέφρασε την αγανάκτησή της και ανάρτησε στο διαδίκτυο “Νιώθω άρρωστη γυρίζει το στομάχι μου. Αλλά [ο αστυνομικός] θα τιμωρηθεί όπως όλοι. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη”, είπε.

Θυμίζουμε πως ο Florian M., ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Nahel, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση την περασμένη Πέμπτη και τέθηκε υπό κράτηση.