Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία-Εκλογές: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 η συμμετοχή έως το μεσημέρι – Εντατικές διεργασίες

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καταγράφει άνοδο σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ανέρχεται σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο. Σημειωτέον ότι η συμμετοχή στον α’ γύρο έφτασε στο 66,71%, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο της τελευταίας 30ετίας.

Μετά και από τις πάνω από 200 παραιτήσεις υποψηφίων (κυρίως από τον χώρο του «Λαϊκού Μετώπου» και του κόμματος Μακρόν) υπέρ του αντι-Λεπέν υποψήφιου, πύκνωσαν οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο να μην προκύψει σαφής πλειοψηφία στη νέα Βουλή (απαιτούνται 289 έδρες), όπως πύκνωσαν και εκκλήσεις για «λογική» και «σύνεση» στο όνομα της «υπεράσπισης της χώρας».

Σημειώνεται ότι, τα αποτελέσματα του α’ γύρου των έκτακτων βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη Γαλλία (30 Ιούνη) επιβεβαίωσαν αλλά και αναθέρμαναν τις εντεινόμενες ενδοαστικές διεργασίες στο εσωτερικό μιας ισχυρής ιμπεριαλιστικής, πυρηνικής δύναμης της ΕΕ, και προϊδεάζουν για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου την Κυριακή 7 Ιούλη.

Η εκλογική ενίσχυση της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» («Rassemblement National» – RN), που μαζί με τους συμμάχους τους (προερχόμενους από το τμήμα των «Ρεπουμπλικάνων» – LR που προέταξαν δημόσια συστράτευση μαζί της) έλαβε 33,15% (από 18,68% το 2022), εκδηλώθηκε στο έδαφος που έστρωσε η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων, που συνδιαμόρφωσαν τις βάρβαρα αντιλαϊκές κατευθύνσεις των ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.τ.λ.

Στη 2η θέση ακολούθησε με 27,99% ο νεοσύστατος πολυκομματικός σχηματισμός «Front Populaire» (FP – «Λαϊκό Μέτωπο»), όπου πρωτοστατούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα – PS, το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» – LFI, το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας – PCF και οι Οικολόγοι – EELV, τα οποία διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση ευρύτερα της σοσιαλδημοκρατίας. Η κυβερνητική παράταξη του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «Ensemble!» («Μαζί!»), «τερμάτισε» μόλις 3η, με 20,04% (από 25,75% το 2022, όταν και τότε είχε υποστεί μεγάλη μείωση με συνέπεια – για πρώτη φορά – η παράταξη του Προέδρου να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση). Ακολούθησαν με 6,57% οι LR («Ρεπουμπλικάνοι») της γκωλικής δεξιάς, σε μια περίοδο ευρείας αποσύνθεσης του κόμματος.

 

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας