Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γαλλία: εμπρηστική επιστολή στρατιωτικών στον Μακρόν με απειλές για στρατιωτικό νόμο

Μετά την απόφαση Μακρόν για σύλληψη 10 πρώην μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών έπειτα από αίτημα της Ιταλίας, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε επιστολή στρατιωτικών με απειλές για στρατιωτικό νόμο.

Την ανοικτή επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν υπογράφουν 20 απόστρατοι στρατηγοί, 80 πρώην αξιωματικοί και 1.000 ακόμη μέλη των ενόπλων δυνάμεων και προειδοποιούν πως θα αναλάβουν δράση αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν σταματήσει άμεσα «την αποσύνθεση της κοινωνίας» που προκαλείται όπως καταγγέλλουν από τους ισλαμιστές.

Οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι η Γαλλία «διαλύεται με τις ορδές ισλαμιστών των προαστίων που αποσυνδέουν μεγάλα τμήματα του έθνους και τα μετατρέπουν σε έδαφος που υπόκειται σε δόγματα αντίθετα με το σύνταγμά μας».

Υποστηρίζουν επίσης ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα μπορεί να είναι απαραίτητο για να σταματήσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» στη Γαλλία και ισχυρίζονται ότι έχουν ευρεία υποστήριξη στο στρατό και πως είναι «έτοιμοι να στηρίξουν» πολιτικούς που επικεντρώνονται στην «ασφάλεια ενός έθνους».

Μετά από σιωπή ημερών η υπΕθΑ Florence Parly παραδέχτηκε τη δημοσίευση στο συντηρητικό Valeurs actuelles  (Κυριακή 25 Απριλίου) για ομάδα πολλών στρατιωτικών (συμπεριλαμβανομένων 20 απόστρατων στρατηγών) που καλούσαν στο όνομα «του μεγαλείου» της Γαλλίας, με αναφορά στην ακροδεξιά Marine Le Pen …να ανασκουμπωθούμε εν όψει των εκλογών.

Florence Parly une politisation «irresponsable» des arméesΔιεργασίες με το βλέμμα στις εκλογές του 2022

Μετά το δημοσίευμα η Μαρίν Λεπέν ανταπέδωσε δεόντως, «Σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στη δράση μας και να λάβετε μέρος στη μάχη που ξεκινά και είναι πάνω απ’ όλα μάχη της Γαλλίας. Ως πολίτης και ως γυναίκα πολιτικός, μοιράζομαι τις ανησυχίες σας», είπε.

Την κίνηση καταδίκασε η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία τη συνέκρινε με το αποτυχημένο πραξικόπημα από στρατηγούς εναντίον του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ πριν από 60 χρόνια, ενώ η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, αντέδρασε με οργή στην επιστολή αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει τη βαρύτητά της, ισχυριζόμενη ότι υπογράφεται μόνο από συνταξιούχους στρατιωτικούς, οι οποίοι «εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους».

Αν και η κίνηση των στρατιωτικών (και κυρίως οι αναφορές στα περί πραξικοπήματος) δεν φαίνεται να είναι ουσιαστική απειλή για την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στη Γαλλία, ωστόσο αναδεικνύει τάσεις και διεργασίες αντιδραστικοποίησης στο αστικό πολιτικό σύστημα και σε τμήματα του κεφαλαίου, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

“Εμφύλιος πόλεμος”

Η Le Monde αναφέρει χαρακτηριστικά: αυτοί οι στρατιωτικοί με «τυράκι» την πατριδοκαπηλία «η οποία, μέσω ενός είδους (αντι)ρατσισμού, υπηρετούν τον ένα και μόνο στόχο, να δημιουργηθεί δηλ. ένα καρκίνωμα στην κοινωνία μας ακόμα και μίσος μεταξύ των κοινοτήτων”.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να προηγείται του Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022.

Με πληροφορίες από Les Echos.frRegards.fr, Valeurs Actuelles & Le Monde.fr