Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γαλλία: Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις κατά των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή συνεχίζονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις απ’ άκρη σε άκρη της Γαλλίας, η δε μαζικότητα των συγκεντρώσεων δείχνει να είναι αυξημένη ακόμη και σε σχέση με την Γενική Απεργία της 5ης Δεκέμβρη.

Πρόκειται για την τρίτη ημέρα πανεθνικής απεργίας και διαδηλώσεων που πραγματοποιείται από την αρχή του μήνα στη Γαλλία. Παράλληλα με την 3η ημέρα διεπαγγελματικών διαδηλώσεων και απεργιών, σήμερα συνεχίζεται για 13η ημέρα η απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως στο μετρό του Παρισιού και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στην Μασσαλία διαδήλωσαν πάνω από 200.000 εργαζόμενοι με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας να βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας. Στη Νάντη (Nantes) η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα και σε άλλες πόλεις τα νούμερα δείχνουν αύξηση της συμμετοχής, όπως π.χ. στη Ρουέν (35.000 σήμερα, 30.000 στις 5/12) και στην Καέν 20.000, όπως και στις 5/12. Σε Μετρό-Τρένα η απεργία έχει συμμετοχή 75%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive που διενεργήθηκε για λογαριασμό των RTL και AEF Info, το 62% των Γάλλων υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα, μολονότι το 69% θα ήθελε μια “ανακωχή για τα Χριστούγεννα”.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας καλεί σε νέα απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη.

france strike 1

Αδιάλλακτη η κυβέρνηση Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την πανεθνική απεργία και τις μαζικές διαμαρτυρίες εργατικών συνδικάτων που θέλουν την κατάργηση του σχεδίου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Η δημοκρατική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση στο σχέδιό μας είναι απολύτως θεμιτή. Όμως έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι είναι το σχέδιό μας και η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο Φιλίπ στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος «τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος» που θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υφίστανται τώρα.