Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Την υποψηφιότητα του για την προεδρία ανακοίνωσε ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ

Είναι ακροδεξιός, εθνικιστής με λόγο ρατσιστικό και διχαστικό. Στόχος του είναι να γίνει Λεπέν στην θέση της Λεπέν και σήμερα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας «Le Figaro» Ερίκ Ζεμούρ ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την γαλλική προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022.

Φορώντας μαύρο κοστούμι και με σοβαρό ύφος, με μουσική υπόκρουση την «Έβδομη Συμφωνία» του Μπετόβεν, ο Ζεμούρ σημείωσε μεταξύ άλλων σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο:  «Δεν είναι πλέον ώρα να μεταρρυθμίσουμε τη Γαλλία, αλλά να τη σώσουμε. Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος. (…) Ζήτω η Δημοκρατία, και κυρίως ζήτω η Γαλλία!».

Ο Ζεμούρ είναι γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές-ξενοφοβικές του θέσεις και τον λαϊκίστικο, ακροδεξιό του λόγο, ενώ έχει παλαιότερα έχει δηλώσει θαυμαστής του Γάλλου στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν που συνεργάστηκε με τους Ναζί και ηγήθηκε της δοσιλογικής κυβέρνησης του Βισί.

Αν και τα ποσοστά που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις ήταν αρχικά πολύ χαμηλά, εντούτοις οι πιο πρόσφατες έρευνες τον φέρνουν μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Μαρίν Λεπέν και 8% πίσω από τον νυν Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Έπειτα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Ερίκ Ζεμούρ ετοιμάζεται για την πρώτη προεκλογική του εμφάνιση σε συγκέντρωση οπαδών του την Κυριακή 5 Δεκέμβρη στο Παρίσι.

che guevara 008

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο