Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γαλλία: Τρεις σκίνχεντς δικάζονται για τον θάνατο του 18χρονου αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ το 2013

Η δίκη τριών σκίνχεντς οι οποίοι εμπλέκονται στον θάνατο του Κλεμάν Μερίκ, γάλλου φοιτητή που σκοτώθηκε το 2013 στη διάρκεια συμπλοκής και έγινε το σύμβολο της αντιφασιστικής στράτευσης, άρχισε χτες στο κακουργιοδικείο του Παρισιού.

Έπειτα από μια αναβολή εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης ενός από τους κατηγορουμένους, ο οποίος είχε κρατηθεί για έλεγχο ταυτότητας, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η εμβληματική αυτή δίκη θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο Εστεμπάν Μοριγιό και ο Σαμουέλ Ντιφούρ, 25 ετών, έχουν περάσει μερικούς μήνες προφυλακισμένοι, αλλά η περίοδος της προφυλάκισής τους έχει λήξει. Δικάζονται για βιαιότητες «που επέφεραν τον θάνατο χωρίς πρόθεση» και διαπράχθηκαν και από τους δύο μαζί και με όπλο –μια σιδερογροθιά. Μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.

Ένας τρίτος σκίνχεντ, ο Αλεξάντρ Ερό, 29 ετών, δικάζεται επίσης για βιαιότητες και μπορεί να καταδικασθεί σε φυλάκιση 5 ετών.

Χωρίς ξυρισμένα κεφάλια ούτε κοντομάνικα που να αφήνουν να φαίνονται τα τατουάζ τους, οι κατηγορούμενοι φορούσαν σκούρα πουκάμισα και σακάκια και απέφευγαν να στραφούν προς τα εδώλια της πολιτικής αγωγής, όπου βρίσκονται οι γονείς του Κλεμάν, η Ανιές και ο Πολ-Ανρί Μερίκ, ο οποίος πριν μπει στην αίθουσα, είπε πως περιμένει από τη δίκη «την αλήθεια για τις συνθήκες στις οποίες σκοτώθηκε ο Κλεμάν». «Αυτοί που επιτέθηκαν στον Κλεμάν ανήκαν σε μια νεοναζιστικής έμπνευσης πολιτική κίνηση η οποία προκρίνει τη βία στη δράση της, συνεπώς η δίκη αυτή θα είναι επίσης μια δίκη των βιαιοτήτων της άκρας δεξιάς», τόνισε.

Αντίθετα οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν «να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη» για να «διαπιστώσουμε τα γεγονότα», ενώ έκαναν λόγο για «αμοιβαίες βιαιότητες».

Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.