Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ – «Οδηγίες» για την επόμενη μέρα των εκλογών…

Σε βήμα «γόνιμου διάλογου» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ με τους βιομηχάνους, μετατράπηκε η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ.

Αποτυπώνοντας τη στοίχιση των κομμάτων του κεφαλαίου με την πλευρά των βιομηχάνων, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Α. Σκέρτσος, τόνισε ότι κατά τον προηγούμενο χρόνο από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν με επίδραση στην επιχειρηματικότητα, το 62% εκπληρώνουν θέσεις του ΣΕΒ, και αυτό «χάρη στις συστηματικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου με 86 υπομνήματα προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, και πλειάδα δημόσιων εκδηλώσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους της πολιτείας».

Κεντρικός ομιλητής στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ήταν ο Πρόεδρος του Business Europe (ευρωπαϊκός σύνδεσμος βιομηχάνων και εργοδοτών) Pierre Gattaz, ο οποίος εστίασε στις τέσσερις προτεραιότητες της επόμενης μέρας:

  • Στην ανάγκη μεταρρυθμιστική δυναμικής που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του Ιούλη. Όπως είπε, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί σε μια φιλοαναπτυξιακή στρατηγική, με μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα.
  • Η Ελλάδα οφείλει να εστιάσει στο να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, λέγοντας ότι οι «επενδυτές» εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα, η έλλειψη ασφάλειας δικαίου και γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Να συνδεθεί η μισθολογική πολιτική με την παραγωγικότητα και να αποφευχθεί η επιστροφή στις, προ κρίσης, πρακτικές των διαδικασιών συλλογικής διαπραγμάτευσης.
  • Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων δεσμεύσεων με τους «θεσμούς», ενώ οι όποιες τυχόν συμφωνημένες αλλαγές δεν πρέπει να δυσκολέψουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο Γ. Δραγασάκης

ΣΕΒ

«Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της φορολογίας είναι σε στοχευμένες αναπτυξιακές και δίκαιες φοροελαφρύνσεις με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε», υπογράμμισε, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, εξηγώντας ότι η διάθεση του δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή των υπερπλεονασμάτων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες θα αφορά σε παρεμβάσεις όπως «η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης στο 150%, η μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων, η υπερέκπτωση σε δαπάνες έρευνας, τα κίνητρα για ευρεσιτεχνίες κ.ά.» που αποτελούν «μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των επενδύσεων, είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνουν το διοικητικό κόστος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΣΕΒ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπόσχεται στο ΣΕΒ πως η κυβέρνησή του θα πάρει «γρήγορες αποφάσεις»: Tα διαπιστευτήριά του στους βιομηχάνους έσπευσε να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΒ. Στο Σύνδεσμο των Βιομηχάνων παρείχε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ στους εργαζόμενους επιφύλαξε κάλπικα διλήμματα.

«Η χώρα δεν έχει πλέον περιθώρια ούτε για πειράματα, ούτε για αστάθεια, ούτε για περιπέτειες», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται «ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή εντολή». Προκειμένου, να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για το πώς θα ερμηνεύσει τη λαϊκή ψήφο, ανέφερε πως η κυβέρνησή του θα πρέπει να είναι «ισχυρή» για να μπορεί να πάρει «γρήγορες αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η ΝΔ έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. «Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες. Από τη ΔΕΗ που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μέχρι τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να αφήσουμε πίσω αυτά τα “πέτρινα” χρόνια», σημείωσε, καταφεύγοντας στη λογική της «καμένης γης» που συνήθως φέρνει νέα σκληρά μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» του το στόχο της «ισχυρής ανάπτυξης», επισημαίνοντας πως «κλειδιά των επενδύσεων είναι οι μικρότεροι φόροι, η λιγότερη γραφειοκρατία και η ρευστότητα». Εκτός από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και τις άλλες φοροαπαλλαγές που θα περιέχει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ το Σεπτέμβρη, έταξε στο κεφάλαιο ένα νέο χωροταξικό πλαίσιο και γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. «Εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα. Εσείς πρέπει να επενδύσετε στη χώρα, να πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές σας, να προστατεύετε το περιβάλλον και να είστε δίπλα στους εργαζομένους», σημείωσε απευθυνόμενος στο ΣΕΒ, λες και οι βιομήχανοι είναι τίποτα φιλάνθρωποι.

Για γέλια ήταν και η επισήμανσή του πως σε αντάλλαγμα για όλα αυτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα, «δεν θα συγχωρούνται» πρακτικές όπως η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι καθυστερήσεις πληρωμών και η εργασία εκτός του νόμιμου ωραρίου, δηλαδή όλα αυτά που πλέον είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, το κάλεσμά του προς τους βιομηχάνους «να κάνουν συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία» μέσα από κάρτες κίνησης, διατακτικές σίτισης, κλπ και αυτός θα δώσει «αντίστοιχη έκπτωση φόρου», μπορεί να νομιμοποιήσει τις πρακτικές επιχειρήσεων που αντί για μισθό πληρώνουν σε είδος τους εργαζόμενους.

Εξίσου αστεία φαντάζει η προτροπή του προς τους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα «δημιουργικού πατριωτισμού» και να επιστρέψουν τα περίπου 10 δισ. ευρώ που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού.

KKE η μόνη κερδισμένη ψήφος 1