Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα”: €υρωατλαντικός “λαγός” το ΠΑΣΟΚ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη «γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα» και στη Βουλή ξέσπασε καβγάς για το ποιος είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής της ευρωατλαντικής πολιτικής στα Βαλκάνια. Ετσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης «ζήτησε τα ρέστα» από την κυβέρνηση που έκανε αποχή στο ψήφισμα, λέγοντας:

«Για πείτε μου τώρα εσείς οι φιλοευρωπαϊστές, η χώρα απείχε από την απόφαση να γίνει παγκόσμια ημέρα μνήμης της “σφαγής της Σρεμπρένιτσας (sic)” η 11η Ιουλίου. Γιατί (το έκανε), όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών στήριξαν αυτή την πρόταση;».

Θύμισε ότι ο ίδιος έχει ψηφίσει ως ευρωβουλευτής αντίστοιχο ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί όπως είπε «εμείς πραγματικά θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να μπούνε στην Ευρώπη (…) για να υπάρχει σταθερότητα μακροπρόθεσμη στην περιοχή». Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ψήφισμα, που κατατέθηκε από τη Γερμανία και τη Ρουάντα και πέρασε με τις ψήφους των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και άλλων, κάνει λόγο για «γενοκτονία», αποδίδοντας τον θάνατο χιλιάδων μουσουλμάνων στους Σέρβους και τους Σερβοβόσνιους, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν έως σήμερα για το τι ακριβώς συνέβη τον Ιούλη του 1995 και με την ανάμειξη ποιων.

Νέο “φιτίλι” στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ενώ φουντώνουν διάφορες εντάσεις

Πόσο μάλλον που τα γεγονότα αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια ως πλυντήριο για τη βρώμικη ΝΑΤΟική επέμβαση που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία και άνοιξε νέο κύκλο έντασης στα Βαλκάνια. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που τα ευρωατλαντικά κόμματα στη χώρα μας τσακώνονται για το ποιος είναι «ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ», με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί ρόλο λαγού. Οσο για τη …«μακροπρόθεσμη σταθερότητα» που φέρνει το ψήφισμα στην περιοχή, χαρακτηριστική είναι η πρώτη αντίδραση της ηγεσίας της Ρεπούμπλικα Σρπσκα (σερβοβοσνιακής οντότητας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης), η οποία ανήγγειλε σχέδιο «ειρηνικής διάσπασης» της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης! Σαν να λέμε ψήφισμα – μπουρλότο…

Πηγή Ριζοσπάστης

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ