Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη πριν από λίγο Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Οπως είχε γίνει ξεκάθαρο τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και από το έγγραφο των διερευνητικών επαφών των τριών κομμάτων, βασικό «καθήκον» και της επόμενης κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η θέση της αστικής τάξης της Γερμανίας, μέσα και από την ΕΕ, σε μια φάση ολομέτωπης όξυνσης του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Ετσι, η κυβερνητική συμφωνία δίνει έμφαση σε μεγάλες κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ τον χρόνο σε υποδομές, «πράσινες» επενδύσεις, νέες τεχνολογίες, που ιεραρχούνται ως πεδία κερδοφορίας από τα γερμανικά μονοπώλια.

Αρθούρος Ρεμπώ Επαναστάτης και μποέμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ