Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γερμανία: Πάνω από 1.330 κρούσματα Covid-19 σε σφαγείο εξαιτίας των συνθηκών εργασίας

Από την Τετάρτη μέχρι σήμερα, Κυριακή καταγράφηκαν συνολικά, μέχρι στιγμής, 1.331 εργαζόμενοι σε μονάδα επεξεργασίας κρεάτων στη Γερμανία βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό, αναδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς στην ατμομηχανή της ΕΕ.

Παράλληλα συνεχίζονται με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού τα τεστ στους περίπου 6.500 εργαζόμενους των σφαγείων. Η επιχείρηση παρέδωσε τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους μόλις εμφανίστηκε η αστυνομία στα γραφεία της. Για την κωλυσιεργία ευθύνονται σύμφωνα με τη διεύθυνση οι υπεργολάβοι που έχουν προσλάβει τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι χιλιάδες εργάτες της «Tönnies», σε μεγάλο βαθμό μετανάστες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έχει τις εγκαταστάσεις της στην πόλη Guetersloh της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας όχι μόνο δούλευαν στοιβαγμένοι, αλλά πολλοί από αυτούς μένουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον σε μικρά και ακατάλληλα διαμερίσματα.

Δύσκολες συνθήκες για «σύγχρονους γκασταρμπάιτερ»

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται μαζικά κρούσματα σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος. Στις αρχές Μαΐου περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στην εταιρία Westfleisch, στο Κόσφελντ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Λίγο πριν είχαν νοσήσει άλλοι 109 εργαζόμενοι στα σφαγεία της εταιρίας Vion στο Μπαντ Μπράμστεντ της βόρειας Γερμανίας. Μαζικά κρούσματα είχαν καταγραφεί και σε Ρουμάνους εργαζόμενους στα σφαγεία της εταιρίας Müller Fleisch στο Πφόρτσχαιμ της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους σύγχρονους «γκασταρμπάιτερ» από την ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι συνήθως απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε γερμανικά σφαγεία, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες που φαίνεται να ευνοούν τη διάδοση του κορωνοϊού, ενώ προβληματική κρίνεται πολλές φορές και η διαμονή τους σε ομαδικά καταλύματα με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle