Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: 1,65 εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται σε συσσίτια

Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που επι­σκέ­πτο­νται τακτι­κά δημό­σια συσ­σί­τια στη Γερ­μα­νία για να προ­μη­θεύ­θουν τρό­φι­μα ανέρ­χε­ται σύμ­φω­να με το σύλ­λο­γο «Συσ­σί­τια Γερ­μα­νία» (Tafeln Deutschland) στα 1,65 εκα­τομ­μύ­ρια. Πρό­κει­ται για 10% περισ­σό­τε­ρα άτο­μα απ’ ότι τον περα­σμέ­νο χρό­νο δηλώ­νει ο πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου Γιό­χεν Μπρύλ. Τα συσ­σί­τια επι­σκέ­πτο­νται άνερ­γοι, μονο­γο­νεϊ­κές οικο­γέ­νειες, συντα­ξιού­χοι, παι­διά, φοι­τη­τές, αιτού­ντες άσυλο.

«Πολύ δρα­μα­τι­κή» είναι σύμ­φω­να με τον κ. Μπρυλ η κατά­στα­ση στους ηλι­κιω­μέ­νους. Μέσα σε ένα χρό­νο ο αριθ­μός τους αυξή­θη­κε κατά 20% και έφθα­σε στις 430.000. Ο πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου «Συσ­σί­τια Γερ­μα­νία» προει­δο­ποιεί ότι η φτώ­χεια στους ηλι­κιω­μέ­νους θα απο­κτή­σει τα επό­με­να χρό­νια ανά­λο­γη σημα­σία με τις κλι­μα­τι­κές αλλα­γές. Τη μεγα­λύ­τε­ρη ομά­δα στα συσ­σί­τια που λει­τουρ­γούν σε 947 γερ­μα­νι­κούς δήμους, απο­τε­λούν όμως με περί­που μισό εκα­τομ­μύ­ριο, τα παι­διά. Ο αριθ­μός τους αυξή­θη­κε σε σχέ­ση με πέρυ­σι κατά 10%.«Φτωχά παι­δία δεν έχουν σχε­δόν καμία δυνα­τό­τη­τα να ξεφύ­γουν από τον φαύ­λο κύκλο τη φτώ­χειας», τονί­ζει ο κ. Μπρυλ.

Κάθε χρό­νο 60.000 εθε­λο­ντές των συσ­σι­τί­ων συγκε­ντρώ­νουν από κατα­στή­μα­τα και εται­ρεί­ες παρα­σκευ­ής περί­που 265.000 τόνους τρο­φί­μων, τα οποία είναι όμως ακό­μη κατάλ­λη­λα για κατα­νά­λω­ση. Η συνο­λι­κή ποσό­τη­τα των τρο­φί­μων που σπα­τα­λά­ται κάθε χρό­νο στη Γερ­μα­νία, δηλα­δή κατα­λή­γει στα σκου­πί­δια, ανέρ­χε­ται σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις του συλ­λό­γου «Συσ­σί­τια Γερ­μα­νία» στα 18 εκα­τομ­μύ­ρια τόνους.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο