Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: «Ζυμώσεις» για κυβερνητική συνεργασία με την AfD

Να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με την ευρωσκεπτικιστική – εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ζητούν ορισμένα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, εν μέσω διεργασιών για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία και αποκαλύπτοντας τη σύγκλιση των κομμάτων του κεφαλαίου σε βασικά, στρατηγικά ζητήματα, παρά τις ψευδεπίγραφες «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ «προοδευτικών – φιλοευρωπαϊκών» και «συντηρητικών – ευρωσκεπτικιστικών» δυνάμεων.

Στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, πάνω από 7,5 εκατ. είναι εργαζόμενοι με mini jobs (βραχυπρόθεσμη και χαμηλά αμειβόμενη εργασία της τάξης των 450 ευρώ, συνήθως ανασφάλιστη) και σχεδόν 10 εκατ. με μερική απασχόληση ή προσωρινή – έκτακτη εργασία. Δηλαδή περίπου το 50% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είναι με αυτές τις «άτυπες μορφές απασχόλησης». Στα 2,5 εκατ. είναι οι επίσημα άνεργοι, ενώ περίπου 1 εκατ. ηλικιωμένοι 65 – 74 ετών εργάζονται και, το 16% των συνταξιούχων ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Στο μεταξύ, προχωράει η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών.
Σε αυτό το έδαφος, και με την αρνητική επίδραση που ασκεί η έλλειψη ισχυρού Κομμουνιστικού Κόμματος, διαμορφώθηκαν και οι όροι για την ενίσχυση (ήδη από το 2017) της εθνικιστικής – αντιμεταναστευτικής AfD, που ρίχνοντας το δηλητήριο του ρατσισμού εγκλώβισε λαϊκά στρώματα και μάλιστα τα πιο φτωχά. Ενδεικτικά, σε δημοσκόπηση για τα «σημαντικότερα προβλήματα της χώρας», η πλειοψηφία του γερμανικού λαού ιεραρχούσε: Πρόσφυγες – μετανάστες, (πρώτα) και συνταξιοδοτικό, κοινωνικές ανισότητες, εκπαίδευση (μετά). Η AfD συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά της σε εργάτες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και σε περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας, όπου η ανεργία είναι υψηλότερη. Οι μεγαλύτεροι «τροφοδότες» της AfD είναι η ένωση CDU / CSU, οι Σοσιαλδημοκράτες και η «Αριστερά» ενώ πολλοί που δεν είχαν ψηφίσει σε προηγούμενες εκλογές στράφηκαν προς την AfD.

Ενώ λοιπόν παγιώνεται η εκλογική επιρροή της AfD, ενός κόμματος με νεοναζιστικές καταβολές και ρατσιστική ρητορική, ανοίγει η συζήτηση για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένας ακόμη «κυβερνητικός παίκτης»: «Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείσουμε έναν συνασπισμό με την AfD. Τώρα δεν είναι δυνατόν, όμως δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι η κατάσταση σε δυο ή πέντε χρόνια», είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στο κρατίδιο Σαξονία – Ανχαλτ, Ούλριχ Τόμας, στην εφημερίδα «Mitteldeutsche Zeitung». Η AfD έχει πολλούς «ακραίους πολιτικούς», υπάρχουν όμως και «φιλελεύθερες δυνάμεις», άρα «πρέπει να δούμε ποιο ρεύμα θα επικρατήσει», πρόσθεσε αναφερόμενος και σε διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος, όπου εδώ και καιρό συζητιέται το «σουλούπωμα» της φρασεολογίας του προκειμένου να μπορεί να γίνει «εταίρος» σε μια μελλοντική κυβέρνηση.
Μαζί με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU σε Σαξονία – Ανχαλτ, Λαρς – Γερν Τσίμερ, σε ένα κείμενο για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών διαπιστώνουν πως οι Γερμανοί ψηφίζουν όλο και πιο συντηρητικά και πως οι Χριστιανοδημοκράτες πρέπει να συνδυάζουν «το κοινωνικό με το εθνικό». Αντίστοιχα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μάρκους Κούρτσε, δήλωσε στην «Zeit» σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ότι η CDU πρέπει να «αντιμετωπίσει τις νέες πραγματικότητες». Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων σε Σαξονία – Ανχαλτ γίνεται όλο και πιο δύσκολα αποδεκτός από τους ψηφοφόρους, σημείωσε.
Η ηγεσία της CDU εμφανίστηκε προς το παρόν να απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας.