Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικές αποζημιώσεις: Προς τις καλένδες, με τη βούλα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στις καλέν­δες και με τη σφρα­γί­δα της Βου­λής ετοι­μά­ζε­ται να στεί­λει η κυβέρ­νη­ση, σε συνερ­γα­σία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την πάν­δη­μη λαϊ­κή απαί­τη­ση για την από­δο­ση των γερ­μα­νι­κών απο­ζη­μιώ­σε­ων και επα­νορ­θώ­σε­ων, για να μη δια­τα­ρα­χτούν οι συμ­μα­χί­ες του εγχώ­ριου κεφα­λαί­ου. Η χτε­σι­νή Διά­σκε­ψη των προ­έ­δρων της Βου­λής επι­βε­βαί­ω­σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρό­κει­ται να διεκ­δι­κή­σει τις γερ­μα­νι­κές οφει­λές και πως «σκέ­φτη­κε» να φέρει σήμε­ρα στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, με τρία χρό­νια δηλα­δή καθυ­στέ­ρη­ση, το πόρι­σμα της «Δια­κομ­μα­τι­κής Επι­τρο­πής για τη Διεκ­δί­κη­ση των Γερ­μα­νι­κών Οφει­λών», κυρί­ως για να στή­σει ένα απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κό σόου σε συμπαι­γνία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξυ­πη­ρε­τώ­ντας προ­ε­κλο­γι­κές σκοπιμότητες.
Αυτό μαρ­τυ­ρά­ει η πρό­τα­ση — ψήφι­σμα, που θα κατα­θέ­σει στην Ολο­μέ­λεια ο πρό­ε­δρος της Βου­λής Ν. Βού­τσης, η οποία δεν περιέ­χει καμία απαί­τη­ση προς την κυβέρ­νη­ση για συγκε­κρι­μέ­νη διεκ­δί­κη­ση, ενώ συγκα­λύ­πτει πλή­ρως τις ευθύ­νες τόσο της σημε­ρι­νής όσο και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο ουδέ­πο­τε πρό­βα­λαν διεκ­δί­κη­ση, αλλά θυμού­νταν και αυτές τις γερ­μα­νι­κές απο­ζη­μιώ­σεις σε κάθε προ­ε­κλο­γι­κή περίοδο.

Η πρό­τα­ση του προ­έ­δρου της Βου­λής, όπως αυτή παρου­σιά­στη­κε στη Διά­σκε­ψη των προ­έ­δρων, προ­βλέ­πει γενι­κό­λο­γα, χωρίς να γίνε­ται που­θε­νά λόγος για «γερ­μα­νι­κές απο­ζη­μιώ­σεις», ότι: «Το ζήτη­μα των οφει­λών προς την Ελλά­δα από τον Α’ και Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο παρα­μέ­νει ανοι­κτό, ως απα­ρά­γρα­πτο χρέ­ος που ανα­ζη­τά επί­μο­να την ηθι­κή, ιστο­ρι­κή και νομι­κή του δικαί­ω­ση», ότι «οι αξιώ­σεις του ελλη­νι­κού κρά­τους παρα­μέ­νουν εκκρε­μείς και ενερ­γές» και πως «το Ελλη­νι­κό Κρά­τος ουδέ­πο­τε και καθ’ οιον­δή­πο­τε τρό­πο απο­ποι­ή­θη­κε των αξιώ­σε­ών του και δεν δύνα­ται να τεθεί κανέ­να ζήτη­μα παρα­γρα­φής των αξιώ­σε­ων του Ελλη­νι­κού Κρά­τους», χωρίς να ανα­φέ­ρο­νται ποιες είναι αυτές.

Η πρό­τα­ση κατα­λή­γει με την …έκκλη­ση προς την «Ελλη­νι­κή Κυβέρ­νη­ση να προ­βεί σε όλες τις ενδε­δειγ­μέ­νες διπλω­μα­τι­κές και νομι­κές ενέρ­γειες για τη διεκ­δί­κη­ση και την πλή­ρη ικα­νο­ποί­η­ση όλων των αξιώ­σε­ων του Ελλη­νι­κού Κρά­τους από τον Α’ και Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο».

Οπως ανέ­φε­ρε ο ίδιος ο Ν. Βού­τσης, ενη­με­ρώ­νο­ντας σχε­τι­κά τους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς συντά­κτες, με την πρό­τα­σή του συμ­φώ­νη­σαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ δίνο­ντας μια …γεύ­ση για το ποιες είναι οι «ενδε­δειγ­μέ­νες ενέρ­γειες», έκα­νε λόγο για «ρημα­τι­κή δια­κοί­νω­ση», «επι­δί­ω­ξη ενη­μέ­ρω­σης της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας», προ­κα­λώ­ντας δια­δι­κα­σί­ες συζή­τη­σης του θέμα­τος και στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο κ.ο.κ., με άλλα λόγια «σε δου­λειά να βρισκόμαστε».

Η συζή­τη­ση του πορί­σμα­τος θα γίνει στο πλαί­σιο ειδι­κής συνε­δρί­α­σης η οποία θα χωρι­στεί σε δύο ημε­ρή­σιες δια­τά­ξεις. Η πρώ­τη θα αφο­ρά τη συζή­τη­ση επί του πορί­σμα­τος. Στη δεύ­τε­ρη θα κατα­τε­θεί η πρό­τα­ση του Ν. Βού­τση, η οποία θα επι­κυ­ρω­θεί διά εγέρσεως.

ΚΚΕ: Τώρα χωρίς περι­στρο­φές η κυβέρ­νη­ση να διεκ­δι­κή­σει τις γερ­μα­νι­κές αποζημιώσεις!
Το ΚΚΕ αρνή­θη­κε να απο­δε­χτεί την πρό­τα­ση Βού­τση, ενώ κόντρα στις κυβερ­νη­τι­κές μεθο­δεύ­σεις, σήμε­ρα στην Ολο­μέ­λεια θα κατα­θέ­σει δικό του σχέ­διο από­φα­σης, με το οποίο απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση εδώ και τώρα χωρίς περι­στρο­φές να θέσει στο γερ­μα­νι­κό κρά­τος και στους αρμό­διους διε­θνείς οργα­νι­σμούς τη διεκ­δί­κη­ση για το σύνο­λο των αποζημιώσεων.

Ανα­φέ­ρε­ται συγκεκριμένα:

«74 χρό­νια από τη λήξη του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και την Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των Λαών και ακό­μη παρα­μέ­νουν σε εκκρε­μό­τη­τα οι οφει­λές από τις κατα­στρο­φές και τις λεη­λα­σί­ες των γερ­μα­νι­κών, ναζι­στι­κών στρα­τευ­μά­των κατο­χής στη χώρα μας.

74 χρό­νια από το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και η Γερ­μα­νία δεν έχει ακό­μη πλη­ρώ­σει τις απο­ζη­μιώ­σεις και επα­νορ­θώ­σεις για:

– Το ανα­γκα­στι­κό κατο­χι­κό δάνειο — ληστεία που επι­βλή­θη­κε στην κατε­χό­με­νη Ελλάδα.

– Τις τερά­στιες κατα­στρο­φές στις υπο­δο­μές που προ­κά­λε­σαν τα γερ­μα­νι­κά κατο­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα που ανα­γνω­ρί­σθη­καν από τη Διά­σκε­ψη των Συμ­μά­χων στο Παρί­σι (Δεκέμ­βρης 1945 — Γενά­ρης 1946).

– Τις απο­ζη­μιώ­σεις των θυμά­των των φρι­κια­στι­κών ναζι­στι­κών εγκλη­μά­των, των ομή­ρων στα ναζι­στι­κά στρα­τό­πε­δα και στα εργο­στά­σια των γερ­μα­νι­κών μονοπωλίων.

– Την επι­στρο­φή αρχαιο­λο­γι­κών θησαυ­ρών ανε­κτί­μη­της αξί­ας και των θησαυ­ρών πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς που λεη­λα­τή­θη­καν από τις γερ­μα­νι­κές κατο­χι­κές δυνάμεις.

Η ευθύ­νη των μέχρι σήμε­ρα ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευ­ταία χρό­νια, αλλά και της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, για την εξέ­λι­ξη αυτή, είναι μεγά­λη, για­τί επί της ουσί­ας δεν έθε­σαν το θέμα και δεν διεκ­δί­κη­σαν τις γερ­μα­νι­κές επανορθώσεις.

Με πρό­σχη­μα ότι “δεν είναι τώρα η κατάλ­λη­λη στιγ­μή για να τεθεί το ζήτη­μα”, αφή­νο­νταν να κυλή­σει ο χρό­νος χωρίς όμως ποτέ να “έρθει η κατάλ­λη­λη στιγ­μή”. Ολες οι κυβερ­νή­σεις θυμού­νται το θέμα παρα­μο­νές των εκλο­γών υπη­ρε­τώ­ντας προ­ε­κλο­γι­κές σκοπιμότητες.

Ο λόγος προ­φα­νώς δεν ήταν η έλλει­ψη στοι­χεί­ων για την τεκ­μη­ρί­ω­ση των διεκ­δι­κή­σε­ων. Αλλω­στε, τα στοι­χεία ήταν επαρ­κή και είχαν κατα­γρα­φεί κατά και­ρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολι­τι­κή στά­ση των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων και τη μη διεκ­δί­κη­ση των επα­νορ­θώ­σε­ων — απο­ζη­μιώ­σε­ων από τη Γερ­μα­νία ήταν η εναρ­μό­νι­σή τους με τις επι­λο­γές της αστι­κής τάξης να μη δια­τα­ρα­χθούν οι συμ­μα­χί­ες της που συν­δέ­ο­νται με την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων της.

Στο πνεύ­μα αυτό, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ αρνή­θη­κε να αντα­πο­κρι­θεί ακό­μα και σε αίτη­μα της Επι­τρο­πής Ανα­φο­ρών του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου να στεί­λει τις θέσεις της για το ζήτη­μα αυτό, μετά από την Ανα­φο­ρά της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ.

Η κατά­στα­ση αυτή δεν πάει άλλο. Η κυβέρ­νη­ση έχει υπο­χρέ­ω­ση να θέσει άμε­σα, ευθέ­ως, χωρίς περι­στρο­φές, προς το γερ­μα­νι­κό κρά­τος και κάθε αρμό­διο διε­θνή οργα­νι­σμό, τη διεκ­δί­κη­ση — απαί­τη­ση για το σύνο­λο των απο­ζη­μιώ­σε­ων και επανορθώσεων».

πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο