Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γερμανικές εκλογές: Με το βλέμμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και το πώς θα ενισχυθεί η αστική τάξη της Γερμανίας

Λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ενός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των βασικών αστικών κομμάτων να είναι στο τραπέζι και με τα πολιτικά παζάρια να «τρέχουν».

Παρά τις επιμέρους διαφορές, όλα τα αστικά κόμματα υπερασπίζονται τους βασικούς στρατηγικούς στόχους που θέτει το γερμανικό κεφάλαιο στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα:

Μαζικές «πράσινες» επενδύσεις και «ενεργειακή μετάβαση» για νέες πηγές κερδοφορίας σε συσσωρευμένα κεφάλαια, εκσυγχρονισμός υποδομών, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες και καινοτομία, ενίσχυση της «συνοχής της ΕΕ» με τη γερμανική αστική τάξη σε θέση ισχύος, αλλά και ενίσχυση της «αυτονομίας» της σε Αμυνα και εξωτερική πολιτική για αποτελεσματικότερη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σύσφιξη της διατλαντικής συμμαχίας αλλά και μεγαλύτερη «αυτονομία» από τις ΗΠΑ, «ισορροπίες» στην αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας με κριτήριο τα ιδιαίτερα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου.

Οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία – ο Όλαφ Σολτς (SPD) και ο Άρμιν Λάσετ (CDU)-θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις.

Πάνω από το 1/3 των Γερμανών δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν καν, αλλά και αν τότε ποιο κόμμα.

Τις τελευταίες ημέρες τα γερμανικά κόμματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων πολιτών. Ως και σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιούνται μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, θα λειτουργούν εκλογικά περίπτερα σε πεζόδρομους και πλατείες και οι υποψήφιοι βουλευτές θα επισκέπτονται σπίτια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι οι αναποφάσιστοι

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF) το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι αν καν θα συμμετέχουν στις εκλογές και σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν πιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή τελικά πρώτο.

Σύμφωνα πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μεταξύ του 21% και του 23%.

Η Μέρκελ, που ηγήθηκε της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επί σχεδόν 16 χρόνια, στηρίζει τον υποψήφιο του κόμματός της Λάσετ και θα εμφανιστεί στο πλευρό του στην προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη γενέτειρά του, το Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Χθες η απερχόμενη καγκελάριος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μιας προεκλογικής συνάντησης στο Μόναχο, από όπου κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Λάσετ, ο οποίος θα εγγυηθεί «τη σταθερότητα» της Γερμανίας.

Από την πλευρά του Σολτς θα πραγματοποιήσει μια τελευταία προεκλογική εμφάνιση σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Η υποψήφια των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ έχει ολοκληρώσει την προεκλογική της εκστρατεία. Καθώς πλέον το κόμμα της εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%, η Μπέρμποκ δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την καγκελαρία. Όμως οι Πράσινοι αναμένεται να βελτιώσουν το ποσοστό τους σε αυτές τις εκλογές και πιθανόν να συμμετάσχουν και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί στη Γερμανία.

Οι συγκεντρώσεις είναι μικρές λόγω υγειονομικών μέτρων, οι υποψήφιοι συχνά φορούν μάσκα και αναγκάζονται να τη βγάλουν μόνο για να μιλήσουν στο κοινό από την εξέδρα, ενώ μερικές δεκάδες Querdenker, αμφισβητίες του κορωνοϊού και των εμβολίων, υπονομεύουν σταθερά τις προεκλογικές ομιλίες των μεγάλων κομμάτων με συνθήματα και φραστικές επιθέσεις. Εσχάτως στο στόχαστρό τους βρίσκεται και η επιστολική ψήφος, που προσφέρεται για θεωρίες συνωμοσίας και αιτιάσεις νοθείας α λα Τραμπ.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά.

Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός.

Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Σολτς.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Γκρίνια

Εκτός από το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), όλα τα άλλα κόμματα είναι δυσαρεστημένα από τους κεντρικούς υποψηφίους τους. Το συντηρητικό στρατόπεδο εγκαλεί τον Λάσετ επειδή χειρίστηκε τραγικά τις πλημμύρες του καλοκαιριού και γέλασε σε άσχετη στιγμή, ένα αυτοκαταστροφικό λάθος που πιθανότατα του στοίχισε την καγκελαρία. Οι Πράσινοι επίσης θρηνούν για την καγκελαρία που χάθηκε μέσα από τα χέρια της Μπέρμποκ, εξαιτίας αδήλωτων πρόσθετων αμοιβών, ενός εξιδανικευμένου βιογραφικού της και πολλών ενδείξεων λογοκλοπής στο βιβλίο της. Η Linke («Αριστερά») χαροπαλεύει με το όριο του 5%, συγκυβερνούν σε μια σειρά από κρατίδια, ενώ η «Αριστερά» δηλώνει έτοιμη να συγκυβερνήσει με το SPD και τους Πράσινους και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Προς το παρόν, μόνο το εθνικιστικό – ακροδεξιό (με νεοναζιστικές αναφορές) «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αποκλείεται από συμμετοχή σε κυβέρνηση. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ της σκληροπυρηνικής πτέρυγας, που τοποθετείται εκτός συνταγματικού τόξου, και πιο μετριοπαθών στελεχών της. Τέλος, ακόμη και ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, υφίσταται εσωκομματικές πιέσεις να διαπραγματευθεί και να συμπράξει με ένα από τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους (συνασπισμός «Φανάρι) είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πρασίνους («Τζαμάικα»), γιατί σε αντίθετη περίπτωση η σταδιοδρομία του στην ηγεσία του κόμματος έχει τελειώσει.

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής να το αποκλείσει από τις εθνικές εκλογές και να του αφαιρέσει την ιδιότητα του πολιτικού κόμματος – και μάλιστα με την «Αριστερά» (Die Linke) να ψηφίζει υπέρ του αποκλεισμού – συμμετέχει στις εκλογές της Κυριακής. Μετά το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Εφορευτικής.

Το DKP καλεί τον γερμανικό λαό να ρίξει ψήφο: «Ενάντια στην εξουσία των τραπεζών και των ομίλων – Για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων σε αυτήν τη χώρα. Για να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι το βάρος της κρίσης – Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. Ενάντια στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς – Για ειρήνη με την Κίνα και τη Ρωσία! Ενάντια στο γκρέμισμα των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων – Για ταξική αλληλεγγύη! Για σοσιαλισμό! Ψηφίζουμε DKP – Παρεμβαίνουμε ενεργά – Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας!».

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων