Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γερμανικές εκλογές: Το υποκριτικό «σοκ» για την AfD – Οι πανηγυρισμοί – Η εκλογική της παρουσία

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των exit polls των γερμανικών εκλογών, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και φυσικά αμέσως μετά, κυριάρχησαν οι δηλώσεις «απορίας» και «αγωνίας» για την άνοδο της ΑfD («Εναλλακτική για την Γερμανία») και την είσοδό της στη βουλή (Τρίτο κόμμα με 94 έδρες).

Το εθνικιστικό, ρατσιστικό μόρφωμα AfD, ανέπτυξε τη λαϊκίστικη και ρατσιστική ρητορεία του, βασιζόμενο σε υπαρκτά προβλήματα που γεννιούνται στο έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η ξενοφοβική ρητορεία του συνδυάζεται με θέσεις περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, κατάργηση του Ευρώ, συμμαχία με τη Ρωσία, αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική προκειμένου να «σταματήσει η άναρχη, μαζική μετανάστευση, κυρίως ανειδίκευτων εργαζομένων», εκφράζοντας έτσι τα πλέον επιθετικά τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου, ζητώντας ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την AfD στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει επώνυμα, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Χανς Ολαφ Χένκελ.

AfD12

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι…

Βέβαια είναι και αυτοί που απνηγυρίζουν για την …επιτυχία της AfD. Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, συνεχάρη την Εναλλακτική για τη Γερμανία για το αποτέλεσμα που έφερε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές:

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD γι’ αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η Λεπέν στο twitter.

Πανηγυρίζει η Λεπέν, πανηγυρίζει η Χρυσή Αυγή για το «πατριωτικό AfD» και οι απανταχού φασίστες. Ανεμενόμενο…. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει

Η εκλογική της παρουσία

Το AfD που ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλη του 2013 ξεπήδησε μέσα από τις ρατσιστικές διαδηλώσεις της «Pegida» (κατά της λεγόμενης «ισλαμοποίησης της Ευρώπης»)και συμμετείχε για πρώτη φορά στις γερμανικές γενικές εκλογές του  Σεπτέμβρη παίρνοντας ένα διόλου άσχημο 4,7% κάνοντας λόγο για μία εναλλακτική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ολοκλήρωση, που δε θα θίγει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά θα προσελκύει ψηφοφόρους από τη μεσαία αστική και την εργατική τάξη, απαιτώντας δημοψηφίσματα για την ανέγερση τζαμιών, προβάλλοντας «παραδοσιακές, γερμανικές οικογενειακές αξίες», νέους «ξεκάθαρους» κανόνες για τη μετανάστευση κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ειδικευμένου και μορφωμένου εργατικού προσωπικού, «προστασία» του γερμανικού κοινωνικού κράτους πρόνοιας από άνεργους μετανάστες κ.ά.

Ακολούθησαν οι Ευρωεκλογές του 2014 στις οποίες κατέβηκε φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Ντράγκι τζογάρει, εσύ πληρώνεις», «Χρειάζεται κουράγιο να είσαι Γερμανία», «Μετανάστες ναι! Αλλά όχι σε βάρος του κοινωνικού συστήματος» και κατάφερε να εξασφαλίσει 6,8% και έξι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και ο… πρώην πρόεδρος του γερμανικού ΣΕΒ, Χ.Ο. Χένκελ (που ήταν δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο).

Σε αυτές τις ευρωεκλογές η εκστρατεία της AfD κεφαλαιοποιήθηκε σε μια αντίδραση στην απόφαση της κ. Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Ζήτησε την απαγόρευση των μιναρέδων και κήρυξε το Ισλάμ ασυμβίβαστο με τη γερμανική κουλτούρα.

afd1

Οι αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας έφεραν μηνύματα όπως “Σταματήστε τον εξισλαμισμό, ψηφίστε το AFD” μαζί με τις εικόνες των γυναικών που φορούν μπουρκά και “Μπούρκα” Μας αρέσει το μπικίνι “.

Η μία εκ των δυο επικεφαλής της AfD, η Άλις Βάιντελ, (η οποία έχει θητεύσει σε διευθυντικές θέσεις σε τράπεζες και «οργανισμούς» όπως η «Goldman Sachs», η «Allianz Glbal Investors», αλλά και η «Bank of China») δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα «Εξεταστική Επιτροπή για την Άνγκελα Μέρκελ για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας που έχει κάνει αυτή η κυρία», αναφερόμενη κυρίως στην απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα κατά την προσφυγική «κρίση» το 2015. Ο άλλος επικεφαλής, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σημείωσε ότι «θα κυνηγήσουμε την Άγκελα Μέρκελ».

 

Γερμανικές εκλογές: Βίντεο – κλωτσιά στο φασισμό από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ