Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γη: Ένας σπάνιος, μικρός κόσμος

Σχολιάζει ο Στέλιος Κανάκης //

Προσέξτε αυτήν τη μικρή φωτεινή κουκίδα, φωτογραφημένη απ’ τον Κρόνο. Είναι η Γη. Από αυτήν την απόσταση (1,5 δισεκατομμύρια χλμ), γίνεται φανερή η ελαχιστότητά της. Λίγο μακρύτερα – μέσα στη γειτονιά μας ακόμη, παύει και να φαίνεται. Είναι το σπίτι μας. Πάνω σ’ αυτήν την μοναχική κουκκίδα, κάθε άνθρωπος που αγαπήσαμε, κάθε άνθρωπος που γνωρίσαμε ή δεν γνωρίσαμε, που ακούσαμε γι αυτόν ή αγνοούμε, έζησαν τις ζωές τους. Έζησαν σ’ αυτήν κυνηγοί και θηράματα, βασιλιάδες και υπήκοοι, δημιουργοί και καταστροφείς του πολιτισμού.

Πάνω σ’ αυτήν ζούμε σήμερα 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Εξελιχθήκαμε από κάποιους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Καταφέραμε να αναδείξουμε μιαν αξιοθαύμαστη και εκπληκτική ικανότητα, αυτήν της συνείδησης. Γεννιόμαστε, κάνουμε όνειρα, κάποιοι αφήνουν κάτι πίσω τους και πεθαίνουμε. Ίσως και να είμαστε οι μόνοι στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος. Κι όμως, μας διαφεντεύουν, καθορίζουν τις τύχες μας, αφαιρούν τα δικαιώματά μας, παλεύουν να μας εξαφανίσουν, μια χούφτα εγκληματίες. Είναι τόσο μικρή αυτή η Γη, που στην πραγματικότητα, δεν χωράνε όλοι – αφεντικά και δούλοι, πάνω της. Μ’ αυτούς και το κέρδος τους, να διαφεντεύει τις τύχες ανθρώπων και πλανήτη, αυτή η ελάχιστη και ίσως μοναδική για την έλλογη ζωή, κουκκίδα φωτός, δεν έχει μέλλον.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ