Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γιάννης Πασαλίδης, σταθερός σύμμαχος και συνεργάτης των κομμουνιστών

Στις 15 Μαρτίου 1968 πέθανε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης. Η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία δε σεβάστηκε ούτε τα βαθιά γηρατειά του και κρατώντας τον σε ασφυκτική πολιορκία στο σπίτι του επί 10 μήνες, επέσπευσε το θάνατό του.

Ο Γιάννης Πασαλίδης γεννήθηκε το 1886 στη Σάντα της Τραπεζούντας. Από νεαρός πήρε μέρος στους αγώνες για κοινωνική πρόοδο. Ηταν από τους ιδρυτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της ΕΔΑ, της οποίας ήταν πρόεδρος από το 1951.

passalidis2

Ο Γιάννης Πασαλίδης δεν ήταν κομμουνιστής. Ήταν κι έμεινε μέχρι το θάνατό του σοσιαλιστής. Σοσιαλιστής όμως πιστός στις σοσιαλιστικές και μαρξιστικές ιδέες. Σταθερός σύμμαχος και συνεργάτης των κομμουνιστών. Πάλεψε μαζί με τους κομμουνιστές, αντέκρουσε με σθένος τον ποικιλόμορφο αντικομμουνισμό και τις επιθέσεις ενάντια στην ΕΣΣΔ. Μεγάλος φίλος της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών χωρών

Μαζί με άλλους σοσιαλιστές και συνεπείς δημοκράτες ο Γ. Πασαλίδης πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη δημοκρατική πάλη του λαού. Σ’ όλους τους μεταπολεμικούς σκληρούς αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Αγωνιστής ακαταμάχητος , μ’  ασυναγώνιστο χιούμορ, καυστικός για τους αντιπάλους και γεμάτος αγάπη και συντροφικότητα για τους φίλους.

(Με στοιχεία από δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη των δεκαετιών 1970 και 1980)