Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για να μη χαθούν τα έσοδα μιας μέρας…

Το Μουσείο της Ακρόπολης (!) δεν βρισκόταν στα «100 σημεία» που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού για ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

✅  Αλλη μια απόδειξη του τι σημαίνει «αυτονομία» στα μουσεία και τα μνημεία, που τόσο ευαγγελίζεται και προπαγανδίζει το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως είναι γνωστό, το Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, ούτε συνδέεται απευθείας με κάποια εφορεία αρχαιοτήτων, αλλά είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αυτοδιοικούμενο. Βασική επιδίωξη και της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι «ο Πολιτισμός μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος».

✅  Γι’ αυτό, άλλωστε, σχεδιάζει άλλα 8 μουσεία, ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και υψηλής επισκεψιμότητας, να ακολουθήσουν το πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης. Για να μη χαθούν λοιπόν τα έσοδα μιας μέρας, το Μουσείο της Ακρόπολης δεν είχε ελεύθερη είσοδο γι’ αυτές τις δύο μέρες, βάζοντας εμπόδια στην πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει ιδιωτικοοικονομική λειτουργία