Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«…Για να μπορέσουμε να σώσουμε το λαό από την μάστιγα της νοσηρώτητας που επιδράει στην όλη μας οικονομική κατάσταση…» (Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Το ενδιαφέρον των Εαμικών Αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-Ε.Α) κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν έντονο, χειροπιαστό και πολύπλευρο. Η δημιουργία λαϊκών ιατρείων και φαρμακείων στην Ελεύθερη Ελλάδα, τα συσσίτια  ήταν το αποτέλεσμα της δράσης αυτής και απόδειξη της δύναμης του λαϊκού παράγοντα. Όμως το  ενδιαφέρον για την υγεία του λαού συνεχίστηκε και μετά από την κατοχή τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης της χώρας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και τη εγκαθίδρυση οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια σειρά περιοχές. Αναφερόμαστε στο σημείωμα αυτό στο παράδειγμα της Νάουσας

Στις 10 Σεπτέμβρη του 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν την Νάουσα. Ο λαός μέσα από εκλογές εκλέγει τα όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αρχίζουν αμέσως το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης. Ξεχωριστό κομμάτι η Δημόσια Υγεία που είχε δεχθεί σοβαρά πλήγματα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Το Νοσοκομείο που υπήρχε χρησιμοποιήθηκε από του Γερμανούς ως νοσηλευτικό ίδρυμα, και ως έδρα φρουραρχείου, αλλά και αποθήκη όπλων.

Η ανάγκη επαναλειτουργίας (για τη θεραπεία και τραυματιών μαχητών του ΕΛΑΣ), αξιοποιώντας παλιό νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και γιατρούς της πόλης τέθηκε άμεσα. Φυσικά χρειάστηκαν οι απαραίτητες επισκευές, αλλά και εξεύρεση του απαραίτητου φαρμακευτικού υλικού (π.χ ακόμη και εμβόλια κατά της φυματίωσης και ελονοσίας) για τα οποία ζητήθηκε και η συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού.

Πρωτοσέλιδα στις  22/10/1944 στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΟΣ” (Όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Βέροιας του ΕΑΜ) υπάρχει αναφορά στα Υγειονομικά προβλήματα της περιοχής…

to provlima tis ugeias

«Σε συνέντευξη μας ο προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Βέρροιας συναγωνιστής Θ. Καρακάς μας είπε τα ακόλουθα:

Καρπός της πρώτης προσπάθειας της Αυτοδιοίκησης της περιφέρειάς μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας με την αξιόλογη βοήθεια των ιατρών της Νάουσας είναι το σημερινό νοσοκομείο μας, το πρώτο στη επαρχία μας.

Το μικρό αυτό και περιορισμένης δράσης μας νοσοκομείο, αν και δεν έχει τα μέσα και το χώρο για να ανταποκριθεί στο μέγεθος των αναγκών που ο τρίχρονος σκληρός αγώνας και η εγκληματική αρπαγή των τροφίμων απ’ τον κατακτητή δημιούργησαν, φιλοδοξούμε όμως και πιστεύουμε σ’ αυτό, πως το σημερινό μας νοσοκομείο θα αποτελέση το θεμέλιο λίθο για την προσπάθεια μας, η οποία ευτυχώς έχει κατανοηθεί και απ’ το λαό για μια μεγαλύτερη και τολμηρότερη υγειονομική εξόρμηση που θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής κατάστασης. Για να γίνει όμως αυτό δεν είναι αρκετή η δουλειά που μέχρι σήμερα κάναμε παρ’ όλο που έχουμε να αποδείξουμε κάτι. Το έργο της υγείας θα πρέπει στα σοβαρά να απασχολήσει και να συγκινήσει τόσο το λαό της Νάουσας και της περιοχής της όσο και τις ευπορώτερες τάξεις για να μπορέσουμε να σώσουμε το λαό από την μάστιγα της νοσηρώτητας που επιδράει στην όλη μας οικονομική κατάσταση. Σκοπεύουμε την ερχόμενη βδομάδα να αρχίσουμε την διόρθωση

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα