Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Για τα ζώα του Ελληνικού που διώκονται στο όνομα του κέρδους

Γράφει η Φαίη Λιάρα //

Με αφορμή τα ζώα της ”επένδυσης” στο Ελληνικό. Για όλα τα ζώα, τους κατοίκους αυτούς του πλανήτη για τους οποίους όλοι αδιαφορούν επιδεικτικά ή αντιμετωπίζουν ως άψυχα αντικείμενα που θα φέρουν κέρδος, τροφή, διασκέδαση, ένδυση.

Το Ελληνικό, το αδόμητο «φιλέτο» της Αθήνας συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων και ακτογραμμής 3,5 χιλιομέτρων, είναι η «επένδυση» στην οποία η Lamda Development -κατ’ αποκλειστικότητα μετά και την αποχώρηση κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων- θα οικοδομήσει υπερπολυτελείς κατοικίες, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, καζίνο.
Το Ελληνικό εντάσσεται στο μοντέλο «ανάπτυξης» του παραλιακού μετώπου, το οποίο διαδοχικά όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις οραματίζονται, εξασφαλίζοντας στους επιχειρηματίες απόλυτη ελευθερία στη χρήση της γης ακόμα και για κατασκευές μέσα στη θάλασσα.

Οι περιορισμένοι χώροι πρασίνου που υπόσχεται θα είναι απλησίαστοι για τον λαό της Αττικής. Όσον αφορά τις περιβόητες θέσεις εργασίας, η προϊστορία από αντίστοιχες «επενδύσεις» δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το εργασιακό καθεστώς που θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και αρχαιολογικών χώρων, για τον πανύψηλο ουρανοξύστη, έχει γίνει πολύς λόγος, με την κοκορομαχία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ ουσιαστικά κινήθηκαν και οι δύο στην απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδίων της επένδυσης, με πιο εξοργιστική τη διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά μεθόδευσε τη γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας, εκχωρώντας τη δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής για 99 χρόνια.

Στην περιοχή του Ελληνικού ζουν περίπου 300 γάτες τις οποίες φροντίζουν εθελοντές καθώς δημόσια δωρεάν περίθαλψη για τα ζώα δεν υπάρχει, αλλά και πολλά άγρια είδη πανίδας (αλεπούδες, νυφίτσες, χελώνες, σκαντζόχοιροι). Σε λίγο καιρό παίρνουν μπρος οι μπουλντόζες και παρά το γεγονός πως η διαβίωση αυτών των ζώων στην περιοχή ήταν γνωστή σχεδόν 8 χρόνια, δεν έχουν γίνει σχετικές κινήσεις για την υπεράσπιση της ζωής τους και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, εξαιρώντας για μία ακόμη φορά τους εθελοντές, οι οποίοι φροντίζουν τα ζώα από το υστέρημά τους και τον προσωπικό τους χρόνο.

Όπως γίνεται φανερό, οι εθελοντές και πάλι καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να βρούνε φιλοξενίες για όλα αυτά τα ζώα, ενώ για τα άγρια ζώα καλούνται οι εθελοντές της άγριας ζωής να βρούνε λύση. Γιατί δεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα, χωρίς μάχη, να φύγουν; Εκεί είναι το σπίτι τους.

Το παράδειγμα του Ελληνικού κάνει άλλη μια φορά ξεκάθαρο το γεγονός ότι καπιταλισμός και «φιλολαϊκή» ή «πράσινη» ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Το ζητούμενο είναι το κέρδος, το οποίο προϋποθέτει καταπάτηση δασικών εκτάσεων, εκμετάλλευση για εμπορικούς σκοπούς του αιγιαλού, εκμετάλλευση στον μέγιστο βαθμό των εργαζομένων, απαξίωση και τσαλαπάτημα της ζωής. Δεν υπάρχει κάποια «χρυσή τομή» όπως προσπαθούν να πείσουν κάποιοι επαΐοντες.

Εξάλλου το νέο Νομοσχέδιο – τερατούργημα για το περιβάλλον επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η διευκολύνσεις των επενδύσεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στα ζώα, στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα.

Παράλληλα, γίνεται άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι η μονοθεματική και μονόπλευρη αντιμετώπιση ζητημάτων που είναι ξεκάθαρα κρίκος της αλυσίδας εκμετάλλευσης, είναι αναποτελεσματική και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση. Ο αγώνας για το περιβάλλον, τα ζώα, δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την κατάργηση της ιδιοκτησίας. Ο αγώνας επίσης για τα δικαιώματα των ζώων, δεν μπορεί να γίνεται με παρακλήσεις και με υποχωρήσεις για ψίχουλα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, για τα αδέσποτα ζώα, θα έπρεπε να είναι δεδομένο για όλους τους εθελοντές ότι και αυτά, όπως και τα ζώα που έχουν οικογένεια, δικαιούνται δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Όπως και οι άνθρωποι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο για άλλη μια φορά ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα των μονοπωλίων, να κληθεί άλλη μια φορά να βάλει πλάτη και να βρει λύση για όλα αυτά τα ζώα που θα χάσουν το σπίτι τους για τα κέρδη του Κεφαλαίου.

Οφείλει να μην ανεχτεί έστω και τώρα αυτή την καταστροφή, να ξεσηκωθεί για να βάλει φρένο στα σχέδια των εκμεταλλευτών.Να απαιτήσει με κάθε μέσο να αναλάβουν τις ευθύνες τους ο Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού, η Lamda Development, αλλά και η Ελληνικό ΑΕ ως κάτοχος του ακινήτου για λογαριασμό του Δημοσίου.

Να διασφαλίσουν στο ακέραιο τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των ζώων, την ασφαλή μεταφορά και φιλοξενία τους σε κατάλληλους χώρους. Να βρούνε αυτούς τους χώρους, αυτοί είναι άλλωστε που πετάνε τα ζώα στον δρόμο, δεν είναι υποχρεωμένοι οι φιλόζωοι να βρούνε λύση, ούτε και έχουν την δυνατότητα να φορτωθούν κι άλλα ζώα.

Και φυσικά να αναλάβουν το συνολικό κόστος για τις διαδικασίες αυτές. Και όλα εννοείται με την αγαστή συνεργασία των ανθρώπων που μέχρι σήμερα φροντίζουν τα ζώα με ανιδιοτέλεια, oι οποίοι πανελλαδικά έχουν φορτωθεί κυριολεκτικά στις πλάτες τους το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, χωρίς καμία απολύτως ή με ελάχιστη βοήθεια από το κράτος, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική τους κατάσταση αλλά και την ψυχολογική επιβάρυνση που προκύπτει από τις τραγικές καταστάσεις που καθημερινά βιώνουν. Σε αυτή την επείγουσα κατάσταση θα περίμενε κανείς να δραστηριοποιηθεί η ΜΚΟ που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του «επενδυτή».