Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Για την 6η Ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ Ιούλης 1941 (Μία ανάμνηση)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Πρόκειται για μία ιστορική συνεδρίαση της Κ.Ε του ΚΚΕ που με την οποία το ΚΚΕ δίνει έναν πρώτο προσανατολισμό στον ελληνικό λαό με την κατάληψη της από τις χιτλερικές ορδές.
Παρουσιάζουμε σήμερα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στηριγμένες στις αναμνήσεις ενός από τους συμμετέχοντες σ’αυτήν του Πέτρου Ρούσου (Η μεγάλη πενταετία/ Σύγχρονη Εποχή 1978)

«…Συνήλθε τις πρώτες μέρες του Ιούλη του 1941 (1 και 3 του μηνός) η 6η ολομέλεια της κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας στη νέα σύνθεση της. Την αποτελούσαν η Χρυσα Χατζηβασιλείου , ο Πέτρος Ρούσος, μέλη της Κ.Ε, ο Ανδρέας Τσίπας, σλαβομακεδόνας αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε, ο Ανδρέας Τζήμας, άλλοτε βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου και ο Κώστας Λαζαρίδης, άλλοτε γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας και μέλος της Διοίκησης της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών Ελλάδας.

Η συνεδρίαση έγινε σ’ ένα σπίτι του συνοικισμού Υμηττού. Ανήκε στην οικογένεια ενός από τους θείους της συντρόφισσάς μου Χρύσας, του Β. Βαλτζή από το Αϊδίνι. Η οικογένεια το είχε τότε εγκαταλείψει για να εξοικονομηθεί αλλού μαζί με άλλα αδέρφια τους. Η συνεδρίαση κράτησε δύο μέρες.

Πρέπει να σημειώσω πως έγινε συζήτηση για την ίδια την εγκυρότητα του σώματος και για την αρίθμηση της ολομέλειας. Αν δηλαδή πρέπει να ονομαστεί 6η ολομέλεια μια και ήταν τόσο ολιγομελή η σύνθεση και ιδιόμορφη η σύγκλιση της. Και ακόμα μια και παιρνόταν θέση επιφύλαξης απέναντι στην παλιά Κ.Ε. Επικράτησε η γνώμη πως οι έκτακτες περιστάσεις , δεν επιτρέπαν να σκεφτόμαστε τέτοιες «ασυμμετρίες». Παρά την επιφύλαξη που είχαμε για την πολιτική και για ορισμένα ζητήματα της παλιάς Κ.Ε και την αυστηρά επιφυλακτική στάση που υποχρεωνόμαστε να πάρουμε εκείνη τη στιγμή από αδυναμία να ξεκαθαρίσουμε όλα τα ζητήματα , όλοι μας, ωστόσο, συμφωνούσαμε πως η νέα προσπάθεια του κόμματος δεν έπρεπε να ξεκόβει από την προηγούμενη δράση του. Άλλωστε υπήρχε στη νέα φάση η συνέχεια του κόμματος στο πρόσωπο αιρετών μελών της Κ.Ε. Μόνο που αποφασίστηκε το ονομάτισμα να γίνει αργότερα, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, σαν πάρουμε και τη γνώμη των άλλων στελεχών του κόμματος. Έτσι και έγινε. Ήταν αδύνατη λόγω των συνθηκών φυλάκισης η επαφή με τα φυλακισμένα μέλη της Κ.Ε στην Κέρκυρα.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν συνοψίζονταν σε δύο ομάδες προβλήματα. α) Τα εθνικοαπελευθερωτικά καθήκοντα του κόμματος μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους χιτλεροφασίστες και β) Οργανωτικά ζητήματα…»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.