Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Γερμανία (Ντοκουμέντα)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Ξεχωριστό κομμάτι της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας αποτελεί η πάλη των Ελλήνων στο εξωτερικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού, πολιτικοί πρόσφυγες και μετανάστες, έσπευσαν να δώσουν το “παρών” στο κάλεσμα του αγώνα για την ανατροπή της χούντας. Αμέσως μετά την επιβολή του πραξικοπήματος δημιουργήθηκαν σε διάφορες χώρες Αντιδικτατορικές Επιτροπές.  Αναπτύχθηκε έτσι ένα τεράστιο πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό μας.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά  ότι τον Ιούλη του 1967, πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φιλανδίας Συνέδριο στο οποίο πήραν μέρος αντιπρόσωποι 80 και πάνω Αντιδικτατορικών Επιτροπών (ΑΕ) Εξωτερικού. Οι ΑΕ συνέβαλαν αποφασιστικά στην κινητοποίηση της προοδευτικής κοινής γνώμης, των παραγόντων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, στον αγώνα του λαού μας. Πλάι στις πολύμορφες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, οι Έλληνες του εξωτερικού, πρόσφεραν στα θύματα της χούντας και τις οικογένειές τους και την υλική τους βοήθεια σε χρήματα, φάρμακα και ρουχισμό. Οι πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες είχαν καθιερώσει μηνιάτικη συνδρομή για τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι σ’ αντίθεση με το κίνημα των Αντιδικτατορικών Επιτροπών, Έλληνες πολιτικοί της αστικής τάξης που είχαν καταφύγει στη Δύση με επίκεντρο τον Κ. Καραμανλή, προετοίμαζαν την επιστροφή τους για να αντικαταστήσουν τη χούντα με άλλες μορφές διακυβέρνησης.

Παρουσιάζουμε σήμερα δύο ντοκουμέντα που αφορούν την αντιδικτατορική  δράση των μεταναστών σε πόλη της Γερμανίας (τότε ΟΔΓ)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 1ο  (πρόκειται για το τμήμα του πρωτοκόλλου που αφορά τους πολιτικούς στόχους ,ενώ η ημερομηνία συγγραφής του είναι του πρώτους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας)

«ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ

1.Ιδρύεται Αντιδικτατορική Επιτροπή της περιοχής Μπρούχσαλ (Α.Ε.Π.Μ.)

  1. Η Α.Ε.Π.Μ. είναι υπερκομματική. Μέλη της μπορούν να γίνουν Έλληνες κάθε κόμματος, χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς, Έλληνες για τους οποίους είναι ακόμη πολύτιμα τα ατομικοπολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  2. Τα δικαιώματα και οι ανθρώπινες αξίες περιφρονούνται στην Ελλάδα των αξιωματικών και η κοινοβουλευτική δημοκρατική τάξη καταργήθηκε. Γι’ αυτό σκοποί της επιτροπής είναι:

diktatoria5Α) Η κατάλυση της δικτατορίας στην Ελλάδα

Β) Η εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος στην Ελλάδα και η αποκατάσταση των θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος όπως

– Ελευθερία της γνώμης

– Ελευθερία του συνέρχεσθαι

-Δικαίωμα απεργίας

– Ελευθερία τύπου

– Άμεση επαναφορά των τακτικών δικαστηρίων, κατάργηση των στρατοδικείων και ακύρωση όλων των αποφάσεών των

Γ) Αποκατάσταση της ελεύθερης δραστηριότητας όλων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων

Δ) Άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων»

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ  2ο

«ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ BRUCHSAL

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς όλους τους Έλληνες της περιοχής BRUCHSAL

diktatoria4Καλούνται όλοι οι Έλληνες δημοκράτες της περιοχής μας, όπως συμμετάσχουν εις την αντιφασιστικήν συγκέντρωση που διοργανώνουν τα τοπικά συνδικάτα μαζί με τους Έλληνες συνδικαλισμένους την 30.3.69 ημέρα Κυριακή και ώρα 4.30 μ.μ στην αίθουσα “PRINZ MAX”.

Ήδη συμπληρώνονται δύο χρόνια, όπου με τη βία και τα τανκς των Αμερικάνων οι μαύροι συνταγματάρχες κατέλαβαν την εξουσία και μετέτρεψαν την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης καταπατώντας όλες τις ελευθερίες του Ελληνικού λαού.

Πιστή στην αποστολή της η Χούντα ξεπουλά την Ελλάδα στα ξένα και ντόπια μονοπώλια. Παραδίνει τον Ελληνικό λαό ανυπεράσπιστο στην αδηφαγία των κεφαλαιοκρατών, οδηγώντας έτσι την πατρίδα μας σε οικονομικό μαρασμό.

Έλληνες Πατριώτες

Εκδηλώστε την αγανάκτησή σας συμμετέχοντας στην εκδήλωση τις 25 Μαρτίου 1821 που είναι επέτειος της Ελευθερίας του Λαού μας από τον τουρκικό ζυγό. Γι’ αυτή την Ελευθερία που αγωνίζετε να αποκτήση και σήμερα, αποτινάζοντας την μαύρη Χούντα των συνταγματαρχών

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

ΚΑΤΩ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ- ΕΞΩ Η ΧΟΥΝΤΑ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ BRUCHSAL»