Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Για τον ηρωικό Δεκέμβρη: Πολιτιστική πρωτοβουλία των Οργανώσεων της ΚΝΕ, στην Πάτρα

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Δεκέμβρη του ’44 θα παρουσιάσουν η θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 21.00, στο Θέατρο «Μπάρι», στην Πάτρα.

Οπως αναφέρει η Ζήνα Σαϊτά, υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας:

«Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 75 χρόνων από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944. Τότε που ο λαός μας, με λιγοστές δυνάμεις αλλά με σιδερένια θέληση, αντιμετώπισε τις πολλαπλάσιες δυνάμεις των Αγγλων, που στήριζαν την ντόπια αστική τάξη.

Το αφιέρωμα είναι βασισμένο στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου “Οι γειτονιές του κόσμου”, που γράφτηκε την περίοδο 1949 – 1951, κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Βασικό κορμό του αποτελεί η αφήγηση αποσπάσματος του έργου, ενώ πλαισιώνεται από δραματοποιημένες σκηνές και τραγούδια. Ο ποιητής αποτυπώνει με τους στίχους του κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης του λαού μας τις οποίες “οι γειτονιές δεν μπορούν να ξεχάσουν”. Και με την ποίησή του μας θυμίζει πως “τα χέρια που κράτησαν τις σημαίες του αγώνα καμιά κλειδαριά δεν μπορεί να τα κλείσει έξω από το μέλλον”.

Το αφιέρωμα θα παρουσιάσουν η θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, που αποτελούνται από μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Η προετοιμασία του ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα. Σε αυτή συμμετείχαν 17 άτομα, που με το μεράκι και το πρωτόβουλο πνεύμα τους συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωσή του. Οι πρόβες καθώς και οι υπόλοιπες διαδικασίες προετοιμασίας του αφιερώματος φιλοξενήθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί πυλώνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη μας».