Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Για το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο του ΑΠΘ

Ανακοίνωση – παρέμβαση για το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου εξέδωσαν η Tομεακή Οργάνωση AEI – TEI του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και καλούν σε αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Επανέρχεται το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει οξυνθεί, τόσο μέσα στο πανεπιστήμιο όσο και στις περιοχές γύρω από αυτό (Ροτόντα, Καμάρα), αφού όπως φαίνεται τα στέκια διακίνησης έχουν “μεταφερθεί” προς αυτήν την περιοχή, όπως επίσης και στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και της πλατείας Αρχαίας Αγοράς και Αριστοτέλους.

Στο ΑΠΘ εδώ και πολλά χρόνια η φύλαξη έχει δοθεί σε εργολάβους, με αποτέλεσμα να δαπανώνται τεράστια ποσά σε εργολαβίες φύλαξης, οι οποίες δεν λύνουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες φύλαξης του ΑΠΘ δεν καλύπτονται σε καμιά περίπτωση με το συγκεκριμένο καθεστώς.

Οσοι παρουσιάζουν το πρόβλημα απομονωμένο μέσα στο ΑΠΘ και ως λύση μόνο την ένταση της αστυνόμευσης, όσοι το σχετίζουν με το πανεπιστημιακό άσυλο, κρύβουν την ουσία του προβλήματος. (…)

Η προώθηση της ναρκω-κουλτούρας, του διαχωρισμού των ουσιών σε σκληρά και μαλακά, η προώθηση της κάνναβης ως του φυτού “για κάθε ασθένεια και ανάπτυξη”, ρίχνουν νερό στο μύλο της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες, αυξάνουν τον αριθμό των χρηστών και των εξαρτημένων. Ηδη δημοσιεύματα γράφουν ότι έως το 2019 θα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη μέχρι και 100 καταστήματα με προϊόντα κάνναβης.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού με την πολιτική τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Ειδικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης – επανένταξης και τα στεγνά προγράμματα για τους εξαρτημένους, κόβει τη χρηματοδότησή τους, τις αφήνει χωρίς υποδομές και προσωπικό, καλλιεργεί την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν από περίπου ένα μήνα, η έκθεση “Salonica Cannabis Expo” έγινε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης και τα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, και Αγροτικής Ανάπτυξης!

Καλούμε τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ να υψώσουν τείχος απέναντι σε αυτό που συμβαίνει, διεκδικώντας:

  • Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες φύλαξης του Ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς εργολάβους και security.
  • Επαρκή φωτισμό σε όλους τους ανοιχτούς χώρους του Ιδρύματος και στους γύρω δρόμους.
  • Ανοιχτές, ζωντανές σχολές, ώστε να μπορούν φοιτητές και εργαζόμενοι μέσα από τους συλλόγους τους και τα σωματεία τους, τις ομάδες τους, να συζητούν, να αποφασίζουν, να διεκδικούν, να διοργανώνουν εκδηλώσεις (πολιτιστικές, πολιτικές κ.λπ.).
  • Να φύγουν οι ναρκέμποροι από τα πανεπιστήμια και τις γειτονιές.
  • Η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. Να γίνει πλατιά ενημέρωση εντός του ΑΠΘ.

Οργανωμένα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».