Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Για το σκεπτικό της θέσης του ΣΕΗ σε σχέση με τη μετονομασία αίθουσας στο «ΡΕΞ»

Την Πέμπτη 24 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.

Στη συνεδρίαση αυτή, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τοποθετήθηκε σχετικά με την απόφαση του ΔΣ του Εθνικού για τη μετονομασία της αίθουσας ισογείου του «ΡΕΞ». Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΕΗ είχε εκφράσει αρνητική θέση στην απόφαση αυτή, αλλά το σκεπτικό της θέσης του διαστρεβλώθηκε και αξιοποιήθηκε για να ξεδιπλωθεί από κάποιους αντικομμουνιστική επίθεση.

Στην τοποθέτηση του ΣΕΗ στο ΔΣ του Εθνικού αναφέρεται:

«Τις προηγούμενες μέρες, η απόφαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου να μετονομάσει την αίθουσα “REX” σε “Ελένη Παπαδάκη” προκάλεσε διαφόρων ειδών αντιδράσεις.

Έχει σημασία λοιπόν να επαναλάβουμε το σκεπτικό μας και την αρχική τοποθέτηση του ΣΕΗ κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, όταν το θέμα αυτό ήρθε στην ημερήσια διάταξη, θέση που γρήγορα επιβεβαιώθηκε καθώς η επιλογή αυτή δεν “ένωσε” τους ηθοποιούς όπως επικαλέστηκε η διοίκηση…

Η τοποθέτηση του ΣΕΗ έπαιρνε και παίρνει υπόψη της ότι η απόφαση αυτή θα άνοιγε μεγάλη συζήτηση με πολλές προεκτάσεις.

Παίρνουμε επίσης υπόψη μας ότι στο χώρο του Εθνικού Θεάτρου υπάρχει προτομή της Ελένης Παπαδάκη, η οποία ήδη τιμάται μαζί με τις άλλες δύο σπουδαίες πρωταγωνίστριες, την Κοτοπούλη και την Παξινού. Μπορεί λοιπόν σήμερα να ανοίξει η συζήτηση προκειμένου το Εθνικό Θέατρο να τιμήσει ανάμεσα σε αυτούς τους μεγάλους ηθοποιούς και άλλους της περιόδου εκείνης, όπως του Βεάκη, του Κατράκη, του Φωτόπουλου, της Άννας Συνοδινού, της Αλέκας Παΐζη κ.ά.

Από την πλευρά μας, αφουγκραζόμαστε και υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα την αλήθεια και το δίκιο ολόκληρου του κλάδου, τιμάμε όλους εκείνους που με την τέχνη τους και τη ζωή τους πήγαν ένα μπόι ψηλότερα την υπόθεση του θεάτρου και τον κοινωνικό του ρόλο».