Στις 20/9/1960 διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.
Ας σημειώσουμε ότι αυτό διεξάγεται με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και βάση αυτού του γεγονότος διοργανώθηκαν μια σειρά πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας και μετά από παρότρυνση του προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης της “Τέχνης”, Παύλου Ζάννα. Τότε φυσικά ονομάστηκε πρώτη “Εβδομάς Ελληνικού Κινηματογράφου”.
Στην 1σελ. της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (20/9/1960) διαβάζουμε: «ΤΟ ΜΕΓΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ανεκοινώθη η σειρά προβολής των ταινιών της εβδομάδος του ελληνικού κινηματογράφου». Ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι τα εισητήρια για τις απογευματινές παραστάσεις (6–9μ.μ) θα είναι 10 και 7 δρχ.και τις εσπερινές παραστάσεις (10μ.μ) 15 και 10 δρχ..

«ΤΟ ΜΕΓΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ανεκοινώθη η σειρά προβολής των ταινιών της εβδομάδος του ελληνικού κινηματογράφου» (Εφ. «Μακεδονία», 20/9/1960)
Την επόμενη μέρα (21/9/1960) έχει πλούσιο ρεπορτάζ με τίτλο: «Η εβδομάς ελληνικού κινηματογράφου ήρχισε πανηγυρικώς εις την Θεσσαλονίκην. Θα καθιερωθεί μονίμως κινηματογραφικόν φεστιβάλ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΙ ΘΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«Η εβδομάς ελληνικού κινηματογράφου ήρχισε πανηγυρικώς εις την Θεσσαλονίκην. Θα καθιερωθεί μονίμως κινηματογραφικόν φεστιβάλ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑΙ ΕΤΑΡΕΙΑΙ ΘΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (Εφ. «Μακεδονία», 21/9/1960)
Στην έναρξη μίλησαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ καθώς και ο υπουργός Βιομηχανίας Ν. Μάρτης, ενώ το παρών εδωσαν ο Γ.Γ Β. Ελλάδας και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ.α
«Ο υπουργός Βιομηχανίας κ. Ν. Μάρτης, ομιλών κατά την έναρξιν της “Εβδομάδος του Ελληνικού Κινηματογράφου”, ετόνισεν, ότι η πολιτική της Κυβερνήσεως επί της αναπτύξεως του κινηματογραφικού κλάδου βασίζεται επί της αρχής ότι ο κινηματογράφος αποτελεί βιομηχανίαν και μάλιστα σημαντικήν, δοθέντος, ότι αναπτύσσεται ταχέως και διευκολύνεται από ωρισμένας συνθήκας της χώρας μας. […] Η Κυβέρνησις διά σειράς μέτρων δημιουργεί ευνοϊκάς συνθήκας και προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν εις την ανάπτυξιν του κινηματογράφου, ο οποίος παρουσιάζει τελευταίως αξιόλογον πρόοδον.»
Στην κριτική Επιτροπή (19 μέλη) πρώτος πρόεδρος ορίζεται ο ακαδημαϊκός Στρατής Μυριβήλης. Άλλα μέλη της πρώτης εκείνης επιτροπής ήταν ο Μάριος Πλωρίτης, η Κατίνα Παξινού, η Ελένη Βλάχου, ο Γιάννης Μόραλης, Λένα Σαββίδη, Πέτρος Χάρης, ο Ιωάννης Βελλίδης κ.α
Πολλοί κινηματογραφικοί παραγωγοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τον νέο θεσμό, και αρκετοί δεν δηλώνουν συμμετοχή. Οι εφημερίδες της εποχή γενικά χαιρετίζουν την διοργάνωση και την χαρακτηρίζουν “μέγα καλλιτεχνικό γεγονός” ενώ σημειώνουν ταυτόχρονα και την ισχνή παρουσία των επίσημων αρχών και του πνευματικού κόσμου της πόλης. Αντίθετα, το κοινό υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον νέο θεσμό.
Βραβευμένες ταινίες μεγάλου μήκους
Μανταλένα: 3 βραβεία (σεναρίου, α’ γυναικείου ρόλου- Α. Βουγιουκλάκη και β’ ανδρικού ρόλου/του Ν. Δημόπουλου)
Έγκλημα στα Παρασκήνια: 2 βραβεία (φωτογραφίας και β’ γυναικείου ρόλου- Ζ. Σαρρή/ του Ν. Κατσουρίδη)
Το ποτάμι: 2 βραβεία (σκηνοθεσίας και μουσικής. Ν. Κούνδουρου, μουσική Μ. Χατζηδάκις)
Ο δράκος: 1 βραβείο (καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας/ του Ν. Κούνδουρου)
Μια του κλέφτη: 1 βραβείο (α’ ανδρικού ρόλου/ Δ. Χορν)
Στέλλα: 1 βραβείο (καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας)
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο: 1 βραβείο (καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας)
Βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: 1 βραβείο (τιμητική μνεία)
Μακεδονκός γάμος: 1 βραβείο (καλύτερης ταινίας μικρού μήκους)
Ρετροσπεκτίβαμα: Αναδρομικές προβολές των καλύτερων ταινιών παραγωγής 1955 — 59. Προβλήθηκαν 9 ταινίες:Αστέρω, Λίμνη των Πόθων, Καλημέρα Αθήνα, Κάλπικη λίρα, ο Δράκος, Στέλλα, Στρατιώτες δίχως στολή, Το νησί των γενναίων, το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο
Συμμετοχές ταινιών μικρού μήκους: Απόλλων και Δάφνη. Αρχαιότητες Αθηνών. Εδώ Αθήνα. Ήπειρος. Καρναβάλι της Πάτρας. Τ’ αναστενάρια. Τα δάση μας καίγονται. Χαλύβδινοι πύργοι.