Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για όσους πανηγυρίζουν για τη Χιλή (και όχι μόνο)

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιτυχία του συνασπισμού κομμάτων που ηγήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης Γκαμπριέλ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές της Χιλής.

Θυμίζουμε ότι ο νέος Πρόεδρος υπόσχεται ανάπτυξη της χιλιανής οικονομίας «μέσα από μια δημοσιονομικά υπεύθυνη πολιτική» και «με κοινωνική συνοχή», ενώ εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «δικτατορίες» την Κούβα και τη Βενεζουέλα, κλείνοντας το μάτι στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Χιλής.

Με αφορμή την εκλογή του, «Αυγή» και «Εφημερίδα των Συντακτών» ξεσαλώνουν, ξαναζεσταίνοντας αυταπάτες για φιλολαϊκή τάχα διέξοδο από τα αδιέξοδα που ζει ο λαός. Τα ίδια έλεγαν και για τον Γάλλο Ολάντ, τον Πορτογάλο Κόστα ή τον Ισπανό Σάντσεθ.

Η ίδια «φρενίτιδα» τους καταλάμβανε και κάθε φορά που οι σοσιαλδημοκράτες επικρατούσαν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Με κάθε τέτοια αφορμή, καλούν τον λαό να κρεμάσει τις ελπίδες του στο «καινούργιο» που φέρνει τάχα η ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας και η συγκρότηση «αντι-νεοφιλελεύθερων» εκλογικών συμμαχιών με «αριστερά» και άλλα κόμματα, ακόμα και εθνικιστικές δυνάμεις.

Τα ψέματα όμως και οι αυταπάτες καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα «πριν αλέκτορα φωνήσαι», σκορπώντας απογοήτευση στον λαό.

Τώρα πλέον υπάρχει πείρα. Και η πιο σημαντική είναι αυτή που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οταν έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια των «νεοφιλελεύθερων» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τελικά ψήφισε μαζί τους ένα τρίτο, ενώ απολαμβάνει και τα εύσημα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τη συμβολή του στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη

Μετάβαση στο περιεχόμενο