Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για ό,τι συνέβη στην ΕΡΤopen

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Από τις αρχές Νοέμβρη του 2017 εκδηλώθηκαν στην ΕΡΤOpen (υπαρκτές και πριν αλλά δυσδιάκριτες) σκοπιμότητες που οδήγησαν σε φαινόμενα προσπάθειας επιβολής λογοκρισίας. Ηδη από τις πρώτες μέρες (12/11/2017)  προχώρησα σε δημόσια τοποθέτηση από το μικρόφωνο της ΕΡΤopen ξεκαθαρίζοντας τη θέση μου και το ρόλο μου στο σταθμό. Ακολούθησαν άλλες δύο τοποθετήσεις μέχρι και την περίοδο των γιορτών.

Εχουν περάσει ήδη πλέον των δύο μηνών από την αρχή αυτής της κρίσης. Συνεκτιμώντας όσα έγιναν, και τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν από πρωταγωνιστές και μη, την εμπειρία μου τον ενάμιση χρόνο, συνεχίζω να καλύπτομαι από την πρώτη τοποθέτηση μου στις 12/11/2017:

Με αφορμή το περιστατικό επιβολής λογοκρισίας σε παραγωγό της ΕΡΤοπεν (αρχικά προσπάθεια να μη βγει το θέμα και στη συνέχεια ως πρόταση συμβιβασμού αποκλεισμού καλεσμένου) οφείλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου στο σταθμό.

Η οποιαδήποτε παρέμβαση είναι αδικαιολόγητη στην άσκηση της δημοσιογραφίας.

Ειδικά στην ΕΡΤopen τίποτα δε δικαιολογεί παρέμβαση. Είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ραδιόφωνο με μόνο αντάλλαγμα την ακηδεμόνευτη, ελεύθερη φωνή μας.

Με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης γράφουμε ή χρησιμοποιούμε τα μικρόφωνα που έχουμε στη διάθεσή μας. Κρινόμαστε γι’ αυτό και από εσάς που μας ακούτε και από αυτούς που μας έδωσαν το βήμα για τη δημόσια φωνή.

Στην περίπτωση του Γιώργου Μουργή με κανέναν τρόπο δε δικαιολογείται αυτό που έγινε. Ασχέτως τι είχε προηγηθεί.

Η παραμονή μας εδώ όσων συνεχίζουμε, όσο έχουμε ελεύθερο βήμα – θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε – δε σημαίνει έγκριση ή στήριξη τέτοιων πρακτικών. Αντίθετα μας εκθέτουν, μας κάνουν μέρος του προβλήματος.

Θέλω να πιστεύω ότι και αύριο θα συνεχίσουμε οι παραγωγοί και δημοσιογράφοι να απολαμβάνουμε την ελευθερία που τουλάχιστον απολαμβάνω μέχρι σήμερα.

Μόνο αυτό στηρίζει την εδώ παρουσία μου, αν κατ’ ελάχιστο είναι ωφέλιμη και για το σταθμό και για εσάς.

Εξ όσων έμαθα το επίμαχο θέμα βγήκε από δύο εκπομπές της ΕΡΤopen μέσα στη βδομάδα. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα κοπούν οι δύο εκπομπές

Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορώ να μένω στην ΕΡΤopen

Να διευκρινίσω επίσης. Πότε δεν πίστεψα ότι η ΕΡΤopen είναι ένα ραδιόφωνο χωρίς εξαρτήσεις και απαλλαγμένο από προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Το αντίθετο μάλιστα. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στο παρασκήνιο, εν αγνοία των παραγωγών και δημοσιογράφων. Εκφραση αυτών είναι και το επίμαχο γεγονός.

Επίσης δεν πιστεύω ότι οι συνελεύσεις δημοσιογράφων και παραγωγών ακυρώνουν τις όποιες σκοπιμότητες υπάρχουν πίσω από την ΕΡΤopen, αντίθετα εκών άκων τους καθιστούν συνένοχους.

Αυτός είναι και ο λόγος που δε συμμετείχα ούτε και θα συμμετέχω.

Τέλος, όλες οι φωνές στην ΕΡΤopen δεν είναι ίδιες.

Η παρουσία μου μου εδώ, στη συχνότητα της ΕΡΤopen δε σημαίνει ότι αποδέχομαι – υιοθετώ τους σκοπούς, την ηθική, τις αξίες, την ιδεολογία αυτών που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του μέσου. Επίσης δε σημαίνει ταύτιση με τις άλλες φωνές – εκπομπές του, με πολλές εκ των οποίων διαφωνώ κάθετα.

Απλά, ο ομιλών αξιοποιεί το βήμα για το δικό του διακριτό λόγο.

Και εσείς που μας ακούτε πρέπει να κρίνεται τον καθένα από εμάς, όπως πρέπει να έχετε κατά νου ότι το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen δεν είναι ένα ελεύθερο ραδιόφωνο, ή μάλλον είναι ελεύθερο μόνο υπό την έννοια ότι φιλοξενεί μια ποικιλία φωνών και όχι ότι είναι απαλλαγμένο σκοπιμοτήτων που είναι και η ουσία τη ελευθερίας.

 

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μετάβαση στο περιεχόμενο