Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γιορτάζοντας τα…26 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ (Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Βρίσκεται στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας (Αρχείο Μιχάλη Αδαμίδη) και αφορά τον πρώτο μεταπολεμικό (και μετά από 8 χρόνια παρανομίας) εορτασμό της επετείου ίδρυσης του ΚΚΕ στη Βέροια. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για προκήρυξη – πρόσκληση (ιδιαίτερα επιμελημένη για τα τεχνικά δεδομένα της εποχής- η απελευθέρωση της Βέροιας έγινε τέλη Οκτώβρη 1944) για τον εορτασμό των26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Γράφει σχετικά (26/11/1944):

prosklisi

«ΚΟΜΜ. ΚΟΜΑ ΕΛΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΒΕΡΟΙΑΣ
(σ.σ ο νομός Ημαθίας δημιουργείται διοικητικά το 1946)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σύντροφοι
Αύριο θα γίνει ο γιορτασμός των 26 χρόνων του ηρωικού Κομμουνιστικού Κόμματος μας. Στην πλατεία ωρολογιού θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση στην οποία ομιλητής θα αναπτύξει την ιστορία του Κόμματός μας που ιδρύθηκε πριν 26 χρόνια, τους αγώνες του τις επιτυχίες του, και την όλη επίδρασή του στην πολιτική ζωή της χώρας μας.
Πάρτε όλοι μέρος στο γιορτασμό στις 10 η ώρα
Ζήτω τα 26 χρόνια του ατσαλένιου Κόμματός μας
Ζήτω ο αλύγιστος αρχηγός του Ζαχαριάδης»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.