Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γιορτάστηκαν τα 500 φύλλα της «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ» στη Βέροια

Η παρουσία στους δύσκολους καιρούς για τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα για τον έντυπο Τύπο, μια εφημερίδας που διακηρύττει ότι είναι σταθερά «κοντά στις αγωνίες και του αγώνες του λαού» και μάλιστα εφημερίδας επαρχιακής είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Η κρίση, αλλά και η ακολουθουμένη κυβερνητική πολιτική για τα τοπικά ΜΜΕ (ουσιαστικά έχει καταργηθεί οποιαδήποτε «διευκόλυνση» είχαν, με πρόσφατη την κατάργηση της έκπτωσης στο ταχυδρομείο) οδήγησε την συντριπτική πλειοψηφία τους στο κλείσιμο.

Και όμως η Ημαθιώτικη εφημερίδα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» – όπου εκδότης – διευθυντής είναι ο συνεργάτης του atexnos. gr Αλέκος Χατζηκώστας όχι μόνο άντεξε αλλά και γιόρτασε πρόσφατα τα 500 φύλλα της σταθερής βδομαδιάτικης κυκλοφορίας της.

apops2

Πιο συγκριμένα ο φιλόξενος χώρος του φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια (Καφέ Foyer) αποδείχτηκε πολύ μικρός για να χωρέσει όλους όσους πήραν μέρος στην εκδήλωση (Παρασκευή 30/3)  που διοργάνωσε η εφημερίδα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» για να γιορτάσει τα 500 φύλλα από την έκδοση της. Δεκάδες «ανώνυμοι» και «επώνυμοι» πέρασαν από το εκεί ευχόμενοι επιτυχίες και «να τα χιλιάσει» η εφημερίδα μας. Ταυτόχρονα απόλαυσαν βεροιώτικη πίτα και γλυκά (που ετοίμασε οι οικογένεια του εκδότη και φίλοι), απόλαυσαν το κρασί και το τσίπουρο και συζήτησαν τις τοπικές και πανελλαδικές εξελίξεις.

apops4

Μεταξύ τους εκπρόσωποι μαζικών φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ και του Τ.Σ της ΚΝΕ κ.α.

Το μουσικό πρόγραμμα είχε ο Γιάννης Δημητρίου στο πιάνο και η Μαρία Τζώρου στο τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ο εκδότης- διευθυντής της εφημερίδας Αλέκος Χατζηκώστας σημείωσε αφού αναφέρθηκε στο ρόλο του τοπικού Τύπου και στην ανάγκη ενίσχυσης του (Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ κυκλοφορεί εδώ και 11 χρόνια και είναι συνδρομητική με έμφαση στα ζητήματα τοπικής και όχι μόνο πολιτικής επικαιρότητας, πολιτισμού, τοπικής ιστορίας, ενώ διατηρεί σταθερά «ελεύθερο βήμα» για τους αναγνώστες της) ανάμεσα στ’ άλλα:

apops5

«Πώς πέρασε ο καιρός;Τότε πριν 11 χρόνια, όταν ξεκινούσε «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» με όνειρα και ελπίδες .

Τότε που έδινε την υπόσχεση ότι «θα είναι κοντά στις αγωνίες και τους αγώνες του λαού της Ημαθίας».

Τότε που είχε υποσχεθεί ότι θα είναι «πολιτική- πολιτιστική εφημερίδα» που δεν θα διστάζει να τα «βάζει»με την εκάστοτε εξουσία.

Τότε που χωρίς αρχικό κεφάλαιο, ούτε και «στηρίξεις κάτω από το τραπέζι» ξεκινούσε το ταξίδι σε κάθε άλλο παρά ήρεμες θάλασσες.

Και ήλθε η κρίση, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο καθημερινές και αρκετές εβδομαδιαίες εφημερίδες στο νομό μας, και εκατοντάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

apops5

Αντέξαμε. Όχι γιατί είχαμε «μυστικά κονδύλια» κάθε άλλο μάλιστα, αλλά γιατί στηριχτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στους αναγνώστες μας, χωρίς να τους κοροϊδέψουμε για κάτι που δεν ήμασταν.
Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε  προς  όλες  τις  κατευθύνσεις ότι δεν θέλουμε ως εφημερίδα να είμαστε “μία από τα ίδια”. Αυτό εκφράστηκε και από την επιλογή μας να μην στηρίζουμε την ύπαρξη της στο κρατικό χρήμα (μέσω της κρατικής διαφήμισης) αλλά ούτε και στις τοπικές αρχές (μέσω των καταχωρήσεων τους). Η επιλογή μας ως καθαρά συνδρομητική εφημερίδα ήθελε  και  μ’ αυτό τον τρόπο να καταδείξει ότι  δεν  έχουμε κανενός είδους εξάρτηση παρά μόνο από τους συνδρομητές μας.

apops6

Από την αρχή είχαμε σταθερή ιδεολογική – πολιτική γραμμή πλεύσης και θεώρησης των γεγονότων, χωρίς όμως να «κιτρινίζουμε», χωρίς κούφιες εντυπώσεις, με την καλλιέργεια του κριτικού λόγου αλλά και της αντιπαράθεσης με βάση αρχές και επιχειρήματα. Ταυτόχρονα προβάλλαμε στο μέτρο του δυνατού όλες τις απόψεις (από δελτία Τύπου μέχρι συνεντεύξεις) χωρίς να ζητήσουμε από κανέναν ανταλλάγματα!

Προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε μία σταθερή σχέση με τους αναγνώστες μας –κρατώντας παράλληλα για 10 χρόνια τη συνδρομή μας (ουσιαστικά τον μοναδικό μας οικονομικό πόρο) σταθερή στα 35 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το κόστος έκδοσης και αποστολής αυξήθηκε δραματικά. Προσπαθήσαμε κάθε χρονιά να προσθέτουμε και κάτι όσον αφορά κυρίως την ουσία της παρέμβασής της στα τοπικά και πανελλαδικά κοινωνικά – πολιτικά δρώμενα.

apops7

Το  ξέρουμε ότι έχουμε πολλές ακόμη αδυναμίες να ξεπεράσουμε. Θα συνεχίσουμε όμως την ίδια γραμμή πλεύσης. Σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους για την έντυπη ενημέρωση θα βαδίσουμε και πάλι «κόντρα στο ρέμα».

Αγαπητοί αναγνώστες πιστεύουμε ότι θα συνεχίσετε μαζί μας το όμορφο αυτό ταξίδι, ώστε μαζί να γιορτάσουμε τα 1.000 φύλλα!»

apops8

apops3