Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιώργος Ζωγράφος, αξέχαστος για τις ξεχωριστές του ερμηνείες σε σπουδαία τραγούδια

Αθόρυβα όπως έζησε έτσι «έφυγε» στις 12 Αυγούστου 2015 ένας από τους γνησιότερους εκφραστές του «Νέου Κύματος», ο Γιώργος Ζωγράφος , ο τραγουδιστής που με τη φωνή του ζέσταινε την «καρδιά» μιας δύσκολης εποχής, ο άνθρωπος που μιλούσε με το τραγούδι του για όσα η γενιά του υπέφερε, ονειρεύτηκε και πάλεψε. Οι συνθήκες θανάτου του Γιώργου Ζωγράφου (βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μετά από δεκαπέντε μέρες) καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδιάφορη και σκληρή κοινωνία που καταδικάζει τον άνθρωπο στη μοναξιά, στην απομόνωση.

Εκείνου η καρδιά δε ζεστάθηκε σχεδόν ποτέ, η ζωή τού επιφύλασσε πολλά προβλήματα από μικρό παιδί. Αν και καταξιώθηκε μέσα από το τραγούδι που υπηρέτησε, η μοναξιά, η ανέχεια, τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων «φόρτωσαν» βαριά την καρδιά του. Είναι χαρακτηριστικό του συστήματος να πετάει έξω κάποιους ανθρώπους κι εκείνοι ανήμποροι να κάνουν κάτι άλλο καταδικάζονται σε έναν αργό θάνατο.

Εναν τέτοιο θάνατο ζούσε πολλά χρόνια πριν «φύγει» ο Γιώργος Ζωγράφος , ο οποίος περίμενε μάταια την τιμητική σύνταξη που όλοι του είχαν υποσχεθεί, αλλά δεν του έδωσαν ποτέ. Από τι πέθανε, λοιπόν, ο Γιώργος Ζωγράφος ; Από αυτό που πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι… από ψυχικό μαρασμό που δημιουργεί η φτώχεια. Κάποτε… τραγουδούσε… «όταν η βαρυχειμωνιά μού πάγωνε τα χέρια, στον ουρανό τα σήκωνα να ζεσταθούν στ’ αστέρια». Πόσο μπορεί όμως να αντέξει ένας άνθρωπος με τη «ζέστα» μόνο των αστεριών, χωρίς την ανθρώπινη έγνοια, την κοινωνική ευαισθησία; «Πού να χωρέσει το όνειρο» όταν οι καρδιές είναι αδειανές και οι κοινωνίες αφιλόξενες;

Ο Γιώργος Ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου του 1936. Ηταν γιος της ηθοποιού Αλίκης Ζωγράφου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Πρωτοτραγούδησε στην μπουάτ «Θαλάμη» της Μυκόνου και στη συνέχεια για δύο δεκαετίες εμφανίστηκε στις ιστορικές μπουάτ της Πλάκας. Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Δήμος Μούτσης, Ο Νότης Μαυρουδής («Ακρη δεν έχει ο ουρανός»), ο Γιάννης Μαρκόπουλος («Πέρα από τη θάλασσα»), ο Μάνος Χατζιδάκις («Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος»), ο Μίκης Θεοδωράκης («Μαουτχάουζεν»), ο Νίκος Μαμαγκάκης («Συλλογή ποιητών») κ.ά.

Πηγή: Ριζοσπάστης