Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γκάζι: Γιγαντιαία τοιχογραφία αφιερωμένη στον Ντα Βίντσι (ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιακή τοιχογραφία μήκους 90 μέτρων με πηγή έμπνευσης τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, δημιούργησε ο εικαστικός καλλιτέχνης INO, στο πλαίσιο της έκθεσης «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius», στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, στο Γκάζι.

Ο INO ολοκλήρωσε την τοιχογραφία, που κοσμεί πλέον τον εξωτερικό τοίχο του Παλιού Αμαξοστασίου επί της οδού Πειραιώς, και το κοινό ανταποκρίνεται στην έκθεση που γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Ο Βιτρούβιος Άνθρωπος, το αινιγματικό βλέμμα της Μόνα Λίζα, ο Μυστικός Δείπνος και η αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο, αποτυπώνονται με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος του ΙΝΟ, που έχει υπογράψει πολλά εμβληματικά έργα στην πόλη της Αθήνας.

Χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα από άσπρο, μαύρο, κλίμακα του γκρι και γαλάζιο, σε όλα του τα έργα, ο ΙΝΟ απεικονίζει τα θέματά του με την τεχνική της αφαίρεσης, έτσι που η θέασή τους να λειτουργεί ευκρινέστερα από απόσταση.

Παράλληλα, χρησιμοποιεί «κοψίματα», όπως ο ίδιος ονομάζει τις τομές στις σχεδιαστικές φόρμες. Με την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας, η Αθήνα αποκτά ένα έργο σύγχρονης τέχνης, με έντονο συμβολισμό και θέμα τη μεγαλύτερη διάνοια όλων των εποχών.

Δημιουργώντας αυτή την τοιχογραφία, στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τόσες πληροφορίες, ιστορικές και άλλες, για ένα έργο παραστατικής ζωγραφικής, ο ΙΝΟ συνδέει τη ζωή και το έργο του επιστήμονα, μηχανικού, εφευρέτη και καλλιτέχνη, με τη σύγχρονη καθημερινότητα της πρωτεύουσας.

Ο καλλιτέχνης θέλει, μέσα από την τοιχογραφία, να ενισχύσει τη μοναδική εμπειρία «επαφής» με τη ζωή και το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

leonardo leonardo2leonardo3leonardo4leonardo5leonardo6leonardo1

Πηγή: Ναυτεμπορική