Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Η ιστορία δεν τους δίδαξε τίποτα. Ούτε αυτή του 20ου αιώνα, ούτε η πιο πρόσφατη. Άλλοι, πάλι, όταν δεν τους συμφέρουν τα ιστορικά διδάγματα φροντίζουν να τα διαστρεβλώνουν φέρνοντας τα στα μέτρα τους, με στόχο να παραπλανήσουν και να σπείρουν αυταπάτες. Ο λόγος για όλους αυτούς που σήμερα πανηγυρίζουν – κάποιοι συγκρατημένα, άλλοι απροκάλυπτα – για τις εκλογικές επιτυχίες της «αριστεράς» σε Κολομβία και Γαλλία.
Η νίκη του σοσιαλδημοκράτη Γκουστάβο Πέτρο παρουσιάζεται ως «θρίαμβος της αριστεράς» που τάχα μπορεί να προσφέρει φιλολαϊκό αδιέξοδο στα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού. Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το έργο. Όπως τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή», η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Πριν» και μια σειρά άλλες δυνάμεις, σκορπούσαν αυταπάτες με αφορμή την εκλογή του Γκάμπριελ Μπόριτς στην Χιλή.
Το παραμύθι των «αριστερών-προοδευτικών κυβερνήσεων» στη Λατινική Αμερική είναι πλέον γνωστό: Το είδαμε στη Βραζιλία με το δίδυμο Λούλα-Ρούσεφ, το βλέπουμε στο Μεξικό με τον Ομπραδόρ, στο Περού με τον Καστίγιο, στη Βενεζουέλα με την κυβέρνηση του PSUV και αλλού. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι αστικές κυβερνήσεις, ασχέτως αν προσδοιορίζονται ως «αριστερές», «αντιφασιστικές», «προοδευτικές» κλπ, είναι εξ’ ορισμού δεσμευμένες στην υλοποίηση της στρατητικής του κεφαλαίου και τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ο «αριστερός» πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς με τον Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της «Συνόδου της Αμερικής». Όπως ο Μπόριτς τον περασμένο Δεκέμβρη, έτσι και ο Κολομβιανός Γκoυστάβο Πέτρο έλαβε τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την εκλογή του.
Δυστυχώς, μια σειρά Κομμουνιστικά Κόμματα και δυνάμεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, έχοντας υιοθετήσει την λανθασμένη στρατηγική των «ενδιάμεσων σταδίων» εγκλωβίζουν εργατικές-λαϊκές μάζες στην λογική της αστικής διαχείρισης. Κάποια στιγμή, όμως, αργά ή γρήγορα, οι αυταπάτες γκρεμίζονται και κάνουν πάταγο, σκορπώντας την απογοήτευση και την παραίτηση απ’ τον αγώνα, με φυσικό επακόλουθο την τελμάτωση και υποχώρηση της οργάνωσης και ανάπτυξης της ταξικής πάλης.
Η περίπτωση του ιδεολογικά μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας, που συμμετείχε στον εκλογικό συνασπισμό «Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση» (NUPES) του σοσιαλδημοκράτη καιροσκόπου Μελανσόν είναι χαρακτηριστική. Έχοντας πάρει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από το μαρξισμό-λενινισμό, το ΚΚ Γαλλίας έχει καταντήσει εξαπτέρυγο της Γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας, βασικός πολιτικός εκφραστής της οποίας είναι σήμερα ο Μελανσόν και το κόμμα του.

Η «αριστερά» ενωμένη. Μελανσόν και Αλέξης Τσίπρας μαζί σε… παλιές καλές εποχές.
Η ιστορία έχει επιβεβαιώσει ότι καμία – ανεξαιρέτως – από τις επονομαζόμενες «αριστερές-προοδευτικές κυβερνήσεις» που κλήθηκαν να διαχειριστούν το καπιταλιστικό σύστημα δεν κατάφερε να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαών. Στις καλύτερες των περιπτώσεων πάρθηκαν ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα κατά της ακραίας φτώχειας τα οποία, όμως, αναιρέθηκαν γιατί ήταν ασύμβατα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα και γνωρίζει ότι «φιλολαϊκός» καπιταλισμός δεν υπάρχει και πως καμιά «αριστερή» κυβέρνηση, όσο καλές προθέσεις κι’ αν έχει, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ούτε να έρθει σε σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων.
Όσο για τους «αριστερούληδες» που, έχοντας αναγάγει την πολιτική εξαπάτηση σε επάγγελμα, συνεχίζουν να μοιράζουν αυταπάτες δεξιά και αριστερά ισχύει η γνωστή ρήση: Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο διάστημα, λίγους για μεγάλο διάστημα, αλλά όχι όλους για πάντα.
Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας