Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γκουστάβ Φλομπέρ, από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους

Στις 12 Δεκεμβρίου 1821 γεννιέται ο Γκουστάβ Φλομπέρ. Ενας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους. Από πολλούς θεωρείται πατέρας της ρεαλιστικής μυθιστοριογραφίας. Η «Αισθητική αγωγή» είναι ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, όπου αναπτύσσει τις πρωτοποριακές του απόψεις για την αισθητική και την τέχνη.

Το μυθιστόρημα που τον έκανε γνωστό είναι η «Μαντάμ Μποβαρί», όπου περιγράφεται η ζωή, αλλά και τα χαρακτηριστικά της αστικής τάξης. Ενα από αυτά τα χαρακτηριστικά, η υποκρισία είναι αυτή που οδηγεί στο θάνατο μια γυναίκα που είχε στιγματιστεί και περιθωριοποιηθεί από το αστικό περιβάλλον.

Ο Φλομπέρ επηρέασε βαθύτατα τη γαλλική, αλλά και γενικότερα την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Τα έργα του επηρέασαν την ανάπτυξη του σύγχρονου μυθιστορήματος, ειδικότερα με την αντικειμενική παρατήρηση της καθημερινής ζωής, αλλά και την ιδιαίτερη φροντίδα για τη μορφή του έργου.

Το όνομά του στέκεται δίπλα στο όνομα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ και τα βιβλία του διαβάζονται μετά από τόσα χρόνια από εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

Πηγή: Ριζοσπάστης