Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γκρέτα Τούνμπεργκ: “Πράσινο” καπιταλιστικό πυροτέχνημα

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg είναι ολόκληρο το όνομα της μικρής  Σουηδής που εδώ και ένα χρόνο απασχολεί την δημοσιότητα και προβάλεται σαν ένας μελλοντικός ηγέτης.

Στις 20 Αύγουστο του 2018 άρχισε την διαμαρτυρία της έξω από το κτήριο της Σουηδικής Βουλής με ένα πλακάτ που έγραφε «Σχολική απεργία για το κλίμα» που στα αγγλικά προσαρμόστηκε σε «Παρασκευές για το μέλλον». Σκοπός της ήταν όπως είχε δηλώσει να ακολουθήσουν οι Σουηδοί πολιτικοί τους στόχους που είχε βάλει η Συνδιάσκεψη του Παρισιού για το περιβάλλον για μείωση της θερμοκρασίας με 1,5 βαθμούς. Η όλη δραστηριότητα της Γκρέτα είναι εντός των τειχών του καπιταλισμού δεν δείχνει τον ένοχο και επαναλαμβάνει μονότονα πως πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία. Έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από όλους τους μεγάλους οργανισμούς, παίρνει βραβεία και προσκλήσεις για ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπεύει την πράσινη εκδοχή του καπιταλισμού και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το τμήμα του κεφαλαίου που προωθεί την “πράσινη” οικονομία χωρίζοντας σε καλούς και κακούς τους καπιταλιστές .

 

greta A

Η μεταμόρφωσή της μέσα από τις φωτογραφίες μέσα σε ένα χρόνο είναι εμφανής..

greta10

Ο διευθυντής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Ingmar Rentzhog την ίδια μέρα τυχαία(!) περνάει έξω από το κτήριο της Βουλής βγάζει φωτογραφίες και σε τρείς ώρες η «ανεξάρτητη» Σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα “Αφτονμπλάντετ” κάνει το ρεπορτάζ.

 

greta9

Ο Ingmar Rentzhog είχε προλάβει την ίδια μέρα να ετοιμάσει σενάριο, διαφημιστικό και υλικό καμπάνιας στα αγγλικά.

Ο Ingmar Rentzhog και η μητέρα της Greta, Malena Ernman ήταν ομιλητές σε ημερίδα για το περιβάλλον την “Ημέρα για το περιβάλλον” στις 4 Μάη του 2018.

greta8

Γενήθηκε το 2003 και ήδη έγραψε δύο βιβλία το « Σκηνές από καρδιάς» μαζί με τους γονείς της στα Σουηδικά και το “No One is too Small to Make a Differense”, κανείς δεν είναι τόσο μικρός για να κάνει την Διαφορά στα αγγλικά.

greta11

Το φθινόπωρο του 2018 η Greta έγινε συνέταιρος της εταιρείας του Ingmar Rentzhog  ”We Don’t Have Time”.

greta2

Η Greta έχει βραβευτεί 5 φορές από διάφορα ιδρύματα.  Συνάντησε τον Σβαρτσενέγκερ στην Βιέννη

gretaD

και την Αλεξανδρεία Κορτέζ   στην Ν.Υόρκη.

greta

Πήγε στην Ν. Υόρκη με ιστιοφόρο του πρίγκηπα του Μονακό.

gretaB

Η πορεία της Greta είναι ανοδική και φτάνει τουλάχιστον μέχρι το Νόμπελ Ειρήνης. Ήδη αναγνωρίζεται σαν ηγέτης της επόμενης γενιάς …

greta13

23.000 αναφορές στον Σουηδικό Τύπο την χρονιά που μας πέρασε. Ο λόγος της στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα είχε 950.000 αναφορές σε ένα 24ωρο, 11 αναφορές το δευτερόλεπτο. Μεταξύ 16-23 Σεπτεμβρίου οι 29 παρεμβάσεις του Τραμπ είχαν 5,8 εκατομμύρια αναφορές ενώ οι 17 της Greta είχαν 17 εκατομμύρια αναφορές.

greta12

Το Φεβρουάριο του 2019 ο Ingmar Rentzhog ζητάει συγνώμη από τους γονείς της Greta επειδή δεν τους είχε ενημερώσει πως η κόρη τους ήταν μέρος της εταιρείας του…..Ούτε η  Greta τους είχε ενημερώσει..

 

gretaG

Το φαινόμενο έχει δημιουργηθεί. Το βεγκαλικό έχει εκτοξευτεί και θαμπώνει και τυφλώνει, κλείνει τα μάτια για τον καπιταλισμό που διασκεδάζει και ενισχύει την προβολή. Όλα εντός των τειχών, ελεγμένα και νοικοκυρεμένα…

greta3