Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διαχρονική η θέση του ΚΚΕ για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία είχε λεηλατήσει ο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα προξενώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για μυστικές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό για μακροχρόνιο δανεισμό, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση το παράδειγμα της Συλλογής Στερν.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται συνομιλίες χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις δίκαιες ανησυχίες του λαού, των εργαζομένων και επιστημόνων του χώρου, σημειώνει ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Ενώ την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι χρειάζεται να δούμε το θέμα «ρεαλιστικά» στο «ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί». Τοποθετήσεις που όχι απλά δεν «κλείνουν» τη συζήτηση, αλλά την τροφοδοτούν, καθώς αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρμουλας δανεισμού και ανταλλαγής αρχαιοτήτων, υπονομεύοντας το αίτημα της επιστροφής και αποκατάστασης του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών, ως ένα ενοποιημένο μνημείο στον τόπο της δημιουργίας του, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την αρπαγή.

Παράλληλα η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα οξύνεται στα όρια της μικροπολιτικής υποκρισίας, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για όσα δεν έκαναν.

Διαχρονική η θέση του ΚΚΕ για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Η πλήρης και μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών στον τόπο δημιουργίας τους σημαίνει σεβασμό προς την αξία του μνημείου και αποκατάσταση μιας παλιάς και συνεχιζόμενης αδικίας. Αλλωστε, η πολιτιστική κληρονομιά είναι ο συνδετικός κρίκος του παρόντος με το ιστορικό παρελθόν, δεν μπορεί να αποσπάται από τον τόπο της.

Αυτή είναι η διαχρονική θέση του ΚΚΕ. Θέση την οποία μετέφερε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στο Βρετανικό Μουσείο τον Γενάρη του 2020. Οπως σημείωνε τότε: «Η παράνομη κατοχή των πολιτιστικών αρχαιοτήτων της χώρας μας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν με συνέχεια, με συνέπεια και σταθερότητα αυτό που έπρεπε να κάνουν. Η θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι στο Βρετανικό Μουσείο, είναι να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους, την Αθήνα».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα