Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Γλώσσα λόγος γραφή – Το τρίπτυχο της ανθρώπινης δόξας»

«Γλώσσα λόγος γραφή – Το τρίπτυχο της ανθρώπινης δόξας».
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Ένα έργο όπου η υλιστική διαλεκτική βρίσκει την πρακτική της εφαρμογή (2τομο Δερματόδετο)

kanellopoulosΈτος έκδοσης: 1984
Δύο τόμοι
Σελ. 834
Τιμή: 30 ευρώ

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε, χωρίς επιβάρυνση
Παραγγελίες: [email protected]
📱 6979795057

Αθήνα: Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο – Θεμιστοκλέους 37 – 210 380 2644

Θεσσαλονίκη: Ακυβέρνητες Πολιτείες – Αλ. Σβώλου 28 – 2310 273207
 

 

Σύντομη παρουσίαση

Ένα έργο εκλαϊκευτικό του αιώνια ερευνόμενου θέματος της ανάπτυξης της γλώσσας. Ένα ταξίδι στην πορεία του εξανθρωπισμού του πιθήκου. Ένα ταξίδι αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα, γυρίζοντας προς τα πίσω εκατομμύρια χρόνια, ολόισα στις ρίζες και στις πηγές μας, εκεί που σφυρηλατήθηκαν ο ενανθρωπισμός και η ανθρώπινη νόηση.

Είναι ένα έργο όπου η υλιστική διαλεκτική βρίσκει την πρακτική της εφαρμογή. Είναι έργο όπου εκτός από την επιστημονική γνώση και διαλεκτική σκέψη ενός «ερασιτέχνη γλωσσολόγου», απόφοιτου των «Πέτρινων Πανεπιστημίων», αποκαλύπτεται και η γνώση της τέχνης της γραφής.

Γράφει με κέφι, χιούμορ, ειρωνεία και σπαρταριστές ατάκες. Με παραδείγματα παρμένα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του μόχθου. Χαρακτηριστικά τόσο ξένα με τον εργαστηριακό, ψυχρό και απρόσωπο επιστημονικό λόγο. Μα ταυτόχρονα τόσο αναγκαία όλα τους για την εκλαΐκευση ενός τόσο σύνθετου θέματος.

Βιογραφικό Δημήτρη Κανελλόπουλου

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος (1918 – 2009) υπήρξε Αντιστασιακός, με πλούσιο λογοτεχνικό και επιστημονικό έργο. Γεννήθηκε το 1918 στο Ζαΐμογλι Μεσσηνίας. Ελαβε μέρος εθελοντικά στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση διώχτηκε από το ΙΚΑ όπου δούλευε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση και στάλθηκε εξορία.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος δούλεψε στο περιοδικό «ΑΝΤΑΙΟΣ» και στα σατιρικά φύλλα «Λαχανίδα» και «Λαουτζίκος». Το 1950, μετέχοντας στην παράνομη δουλειά του Κόμματος, πιάστηκε και στην πρώτη δίκη Μπελογιάννη καταδικάστηκε σε θάνατο. Εμεινε συνολικά δεκατέσσερα χρόνια στις φυλακές, όπου μελέτησε το ζήτημα της γλώσσας. Καρπός αυτής τη μελέτης είναι το δίτομο έργο του «Γλώσσα, λόγος, γραφή – Το τρίπτυχο της ανθρώπινης δόξας». Ενα έργο εκλαϊκευτικό για την ανάπτυξη της γλώσσας, όπου η υλιστική διαλεκτική βρίσκει την πρακτική της εφαρμογή.

Το λογοτεχνικό του ταλέντο και η σατιρική του φλέβα δημιούργησαν ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο, εμπνευσμένο από την Αντίσταση και τις μυθιστορίες της ιδιαίτερης πατρίδας του. Αφησε πάνω από είκοσι έργα, τα περισσότερα δημοσιευμένα.

Εργα του: «Γλώσσα – Λόγος – Γραφή», «Μεσολόγγι», «Ρε πού έπεσα», «Οι τρεις εξουσίες», «Ακαδημία Μεσσήνης …και περιχώρων», «Στα κοντοβούνια της δόξας», «Στο βηματισμό της Ηλέκτρας».