Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γνωρίστε τα πιο μολυσμένα ποτάμια στον κόσμο

ℹ️  Η Διεθνής Ημέρα Δράσης για τα Ποτάμια γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου

Yangtze River in Chongqing China
φωτο China Daily | Reuters
Τα σκουπίδια επιπλέουν στον ποταμό Yangtze στο Chongqing, Κίνα.

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση
εκτιμά ότι ο ποταμός παίρνει περισσότερα από τα μισά
από τα λυμάτων και τα βιομηχανικά απόβλητα της Κίνας

1.

Salween

Ποταμός της Νοτιοανατολικής Ασίας, μήκους 3.289 χιλιομέτρων, ρέει από το οροπέδιο του Θιβέτ νότια προς τη θάλασσα Ανταμάν, κυρίως στη νοτιοδυτική Κίνα και την ανατολική Βιρμανία, με ένα μικρό τμήμα στα σύνορα της Βιρμανίας και της Ταϊλάνδης
Θεωρείται το πιο μολυσμένο του κόσμου και λέγεται ότι η αναστροφή είναι σχεδόν αδύνατη.
Αδειάζονται συλλήβδην βιομηχανικά απόβλητα κάθε είδους που περιέχουν χαλκό, μόλυβδο, υδράργυρο ψευδάργυρο.

2.

Rio de la Plata

Βρίσκεται στην σύμφυση των ποταμών Paraná & Uruguay
Οι ακτές του παλιότερα ήταν γνωστές για σημαντικά ιαματικά λουτρά, αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν από την χωρίς όρια μόλυνση που παράγονται από τις βιομηχανίες και αγροχημικά απόβλητα που καταλήγουν εκεί, μέσω και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

3.

Δούναβης

Οι κάτοικοι της περιοχής και περιβαλλοντολόγοι έχουν καταγγείλει ότι ο ποταμός αυτός –που δεν είχε σοβαρά προβλήματα, έπεσε θύμα μόλυνσης από το 1999, κυρίως από χημικά απόβλητα που προήλθαν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία.
Λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των μεταφορών, επηρεάζουν επίσης το ποτάμι -τα τελευταία πέντε χρόνια, τα αέρια θερμοκηπίου (greenhouse effect)

4.wwf Climatico Rio Grande

Rio Grande – Rio Bravo

Βρίσκεται στα σύνορα Μεξικού -Ηνωμένων Πολιτειών και αποτελεί μοναδικό υδάτινο πόρο για εξαιρετικά άνυδρες περιοχές (διπλό όνομα επειδή στο Μεξικό είναι γνωστό ως Rio Bravo).
Εκατομμύρια γαλόνια ακατέργαστων λυμάτων πέφτουν κάθε μέρα απειλώντας την προμήθεια νερό στο Τέξας.
Ο Tom Vaughan, Καθηγητής Βιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M, ο οποίος έχει μελετήσει το ποτάμι για δεκαετίες μιλάει για αφόρητη κατάσταση με τα επίπεδα «τουλάχιστον χιλιάδες φορές υψηλότερα από τα ομοσπονδιακά πρότυπα που επιτρέπουν την κολύμβηση και την αλιεία -σε ορισμένες περιοχές, εκατομμύρια παραπάνω».
Παρόλο που το ποτάμι εκπληρώνει έναν ουσιαστικό ρόλο για την παροχή νερού, η υπερεκμετάλλευση με κατασκευή εκατοντάδων φραγμάτων και υδραγωγείων -αυξάνοντας την εξάτμιση έχει επηρεάσει τη ροή του.

5.

Γάγγης

Ο ποταμός πηγάζει στα υψίπεδα Bhagirathi από τον παγετώνα Gangotri (Ιμαλάια)και ενώνεται με τον Alakananda κοντά στο Deoprayag για να σχηματίσει το Γάγγη.
Αυτός ο ανεκτίμητος πόρος νερού ρέει για 2.510 χιλιόμετρα μέσα από μεγάλες πεδιάδες στη βόρεια Ινδία και αδειάζει στον κόλπο της Βεγγάλης, αφού χωρίστηκε σε μικρούς ποταμούς που φέρουν το όνομα Hoogli, Calcutta και Padma.

on the banks of the Ganges Hindu Cremation Varanasi1903Ταφή στο Γάγγη (1903)

Τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης προέρχονται βασικά από την αποτέφρωση των νεκρών τα κουφάρια των (ιερών και μη) ζώων και τα λυμάτων από χιλιάδες μικρότερα και μεγαλύτερα εργοστάσια που ρίχνουν τα απόβλητά τους.

απειλούμενος Gavialis Gangeticus κροκόδειλος αβλαβής για τον άνθρωποΑπειλούμενος από τη μόλυνση του Γάγγη και ο Gharial (Gavialis Gangeticus)
ένας μεγάλος κροκόδειλος -αβλαβής για τον άνθρωπο 😁  που τρώει μόνο ψάρια