Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γουατεμαλτέκα που συμμετέχει στο καραβάνι μεταναστών που κατευθύνεται στις ΗΠΑ γέννησε ένα κοριτσάκι

Μία Γουατεμαλτέκα που συμμετέχει σε ένα από τα καραβάνια των χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που διασχίζουν το Μεξικό για να φτάσουν στις ΗΠΑ γέννησε ένα κοριτσάκι, το πρώτο μωρό που γεννιέται σε αυτό το καραβάνι, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, το μωρό γεννήθηκε σε ιατρικό κέντρο της πόλη Χουτσιτάν στην πολιτεία Οαχάκα, όπου το καραβάνι είχε σταματήσει για να περάσει τη νύκτα. Η κατάσταση της υγείας του μωρού «είναι καλή» και της μητέρας «σταθερή».

Η Επιτροπή έχει ζητήσει από τις αρχές να διασφαλίσουν ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν επαρκή ιατρική βοήθεια καθώς και πόσιμο νερό και αρκετό φαγητό.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 7.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, συμμετέχουν στο καραβάνι, όμως οργανώσεις που το ακολουθούν επισημαίνουν ότι πλέον έχουν απομείνει περίπου 4.000.

Μια άλλη μετανάστρια από την Ονδούρα, η Μαρισόλ Ερνάντες, που επίσης είναι έγκυος δήλωσε ότι σύμφωνα με εθελοντές γιατρούς περίπου 40 έγκυες γυναίκες συμμετέχουν στο καραβάνι.

Η Ερνάντες δήλωσε αποφασισμένη ο γιος της να γεννηθεί στις ΗΠΑ, αψηφώντας τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναστείλει το δίκαιο του εδάφους, το οποίο προβλέπει ότι όποιο μωρό γεννιέται στις ΗΠΑ αποκτά αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα.

Το καραβάνι αυτό, που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα, αναμένεται να φύγει σήμερα το βράδυ από την Χουτσιτάν για να φτάσει στην Σάντα Μαρί Χαλάπα ντε Μαρκές, που βρίσκεται επί στην πολιτεία Οαχάκα. Τα περισσότερα μέλη του καραβανιού θα διανύσουν την απόσταση των 40 χιλιομέτρων με τα πόδια.

Ένα δεύτερο καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, κυρίως από το Σλαβαδόρ, εισήλθε τη Δευτέρα στο Μεξικό και κατευθύνεται προς τα αμερικανικά σύνορα. Αυτό το καραβάνι βρίσκεται στην πολιτεία Τσιάπας.