Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: «Κοράκια, κάτω τα χέρια από εργαζόμενους και λαϊκή κατοικία»

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε  η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Δανειοληπτών, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των Λαϊκών Επιτροπών.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υπάλληλος στην Τράπεζα Πειραιώς. 

Αιτία της κινητοποίησης είναι οι σχεδιασμοί για απόσχιση του RBU και συνεπώς οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτό. Πανελλαδικά στο τμήμα αυτό απασχολούνται περίπου 1.200 εργαζόμενοι, οι οποίοι ακούνε διευθυντικά στελέχη να ανακοινώνουν ότι είτε θα απολυθούν είτε θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα πακέτα των «κόκκινων» δανείων. Αντίστοιχο προβλέπεται το μέλλον και για τους εργαζόμενους των άλλων τραπεζών.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«“Κοράκια, ακούστε το καλά. Κάτω τα χέρια από εργαζόμενους και λαϊκή κατοικία”

Εργαζόμενοι στις τράπεζες,

Μετά τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, ΤΡΑΠΕΖΑ για την πώληση “κόκκινων” δανείων στα κερδοσκοπικά funds και την απαλλαγή των τραπεζών από χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλους στα επόμενα 2 χρόνια, αναρωτιέται ακόμα κανείς αν βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μνημόνια συνεχίζονται, γίνονται διαρκείας, ακόμα πιο βάρβαρα.

Η πώληση “κόκκινων” δανείων στα funds είναι γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης στους “θεσμούς”. Είναι απαίτηση των “μεγάλων”, του Συνδέσμου Βιομηχάνων να φύγουν τα “βαρίδια”, για να δοθούν σ’ αυτούς νέα δάνεια και κέρδη. Όχι βέβαια στους “μικρούς” που κλείνουν, αυξάνοντας τις “επισφάλειες”.

Οι απολύσεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων είναι “δέσμευση” τριών μνημονίων όλων των κυβερνήσεων (10.000 έως το 2021, αναφέρουν δημοσιεύματα).

Πάλι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με “αίμα” εργαζομένων και λαού. Θυσιάζονται χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι, χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια. Αν αυτό δεν είναι ένα ακόμα μνημόνιο, τότε τι είναι;

“Αυτουργοί του εγκλήματος” είναι εξίσου: Τραπεζίτες – βιομήχανοι – κυβέρνηση.

Όποιος εστιάζει μόνο σε έναν, αποσιωπώντας τους άλλους, υπηρετώντας την κυβέρνηση που στήνει το σκηνικό, βάζοντας δίλημμα “θυσία τραπεζοϋπαλλήλων και δανειοληπτών ή 4ο μνημόνιο”…

Όποιος καθησυχάζει “τίποτα δεν συμβαίνει, είναι συνηθισμένο παιχνίδι των τραπεζιτών”, παραπέμπει στο “να δούμε”, σε δικηγόρους, στη “γνωστή” ΟΤΟΕ, σε παζάρια που δήθεν θα εξασφαλίζουν “ασφαλείς ρυθμίσεις” για τους συναδέλφους στις νέες εταιρείες-“κοράκια”, όταν όλες οι “προτάσεις” έχουν μία κατάληξη: Εκβιασμός για “εθελούσιες” ή “μεταβίβαση” υπαλλήλων στα νέα κάτεργα και πολύ σύντομα απόλυσή τους.

Όποιος διασπά σε 6 διαφορετικούς συλλόγους συναδέλφους διπλανών γραφείων με ίδιο αφεντικό, ίδιο κίνδυνο απόλυσης …

Παίζει επικίνδυνο – στημένο – βρώμικο παιχνίδι για την κυβέρνηση (σημερινή ή επόμενη) και το κοινό τους αφεντικό, τους τραπεζίτες.

Η “επιβίωση” των τραπεζών, η “ανάπτυξή τους” προϋποθέτει το τσάκισμα των εργαζομένων.

Καμία υπογραφή ατομικής σύμβασης ή μεταβίβασης.

Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Όχι άλλο “αίμα” για τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις τους. Να νικήσουν οι εργαζόμενοι».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα στην Αθήνα, τη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της χώρας.