Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

“Γυναίκες στην Κούβα”: Από την ανατροπή της δικτατορίας του Μπατίστα και την κατάληψη της εξουσίας, ως την οικοδόμηση του σοσιαλισμού

Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο Studio η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου «Γυναίκες στην Κούβα: Μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση», με κείμενα των Βίλμα Εσπίν, Ασέλα ντε λος Σάντος, Γιολάντα Φερέρ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα.

Το βιβλίο μιλά για τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση της γυναίκας. Ταυτόχρονα, μέσα από τις ζωντανές αφηγήσεις των τριών πρωταγωνιστριών, ξεδιπλώνεται, σε πρώτο πρόσωπο, η ιστορία ενός επαναστατικού αγώνα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η New Star Productions, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» και οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τον Κουβανό καλλιτέχνη Remy Mailán.

Το ΑΤΕΧΝΩΣ ήταν στην εκδήλωση και παρουσιάζει την εισαγωγική ομιλία του Κώστα Σανίδα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί”.

Από την εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου. Ο Κουβανός καλλιτέχνης Remy Mailán με μια μικρή... φίλη της Κούβας

Από την εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου.
Ο Κουβανός καλλιτέχνης Remy Mailán με μια μικρή… φίλη της Κούβας

Καλημέρα σε όλους, και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη NEW STAR PRODUCTION και τον Βελισάριο Κοσσυβάκη, για την φιλοξενία στο ζεστό χώρο του κινηματογράφου STUDIO και για τη συμμετοχή στη συνδιοργάνωση της σημερινής πρώτης παρουσίασης του νέου βιβλίου: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ – ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Μας τιμούν με την παρουσία τους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, ο Βασίλης Πάπαρης από το ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης, η Πόπη Γανιάρη από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της Ανταρσίας, ο Γιάννης Ρουσιάς από τον Εργατικό Αγώνα, ο Νίκος Νικολάου απο το ΔΣ της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αερομεταφορών, φίλοι από την Red Solidaria Griega, και βεβαίως να μην ξεχάσουμε το ενεργό μέλος της Κουβανικής κοινότητας της Αθήνας, Remy Mailán, ο οποίος και θα κλείσει την εκδήλωσή μας με σύντομο μουσικό πρόγραμμα.

Ο τίτλος του πρωτότυπου, που τολμήσαμε να μεταφράσουμε και εκδόσουμε στα ελληνικά, είναι: “Las mujeres en Cuba – Haciendo una revolución dentro de la revolución .“

Το πρωτότυπο στα Ισπανικά εκδόθηκε το 2012, από τις εκδόσεις Pathfinder. Έχει επίσης εκδοθεί στα Αγγλικά.

Η προσπάθεια για την μετάφραση και την έκδοση στα Ελληνικά, από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα, ξεκίνησε το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου.

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουμε τον Αλέκο Χατζηδάκη, για τον σχεδιασμό του εξωφύλλου.

Την μετάφραση και επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης, ανέλαβαν η Λουκία Κωνσταντίνου, η Μαρία Πλέσσα, η Νατάσα Τερλεξή και ο υποφαινόμενος Κώστας Σανίδας. Τη Νατάσα, θα έχουμε την χαρά να την ακούσουμε αργότερα. Η Λουκία βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στην Κούβα, ζώντας από κοντά τις νέες προκλήσεις της Κουβανικής επανάστασης. Η Μαρία, προτιμά να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο αποτέλεσε την ψυχή και την βασική συντονίστρια όλης της μεταφραστικής προσπάθειας. Η δική μου συμμετοχή στη μετάφραση ήταν συμβολική. Μεγάλο μου κέρδος, ότι διάβασα ένα υπέροχο βιβλίο, όπου με ζωντανές αφηγήσεις, τριών πρωταγωνιστριών, ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός επαναστατικού αγώνα ενός ολόκληρου λαού, από τη δεκαετία του 1950 εώς και σήμερα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το Α’ μέρος, έχει ως αφετηρία την επίθεση στον στρατώνα της Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα στις 26 Ιούλη 1953 , και ολοκληρώνεται με τον θρίαμβο της επανάστασης την 1η Γενάρη 1959. Παρακολουθούμε τη δράση στην παρανομία στο Σαντιάγο ντε Κούβα, την ίδρυση και δράση του Επαναστατικού Κινήματος της 26ης Ιούλη, την άφιξη του Γκράνμα, το αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα, τη δημιουργία του Δεύτερου Ανατολικού Μετώπου Φρανκ Παḯς του Αντάρτικου Στρατού. Και όλα αυτά, μέσα από το πρίσμα της συμμετοχής των γυναικών.

Νεαρές δασκάλες ανάγνωσης και γραφής οδεύουν προς την επαρχία, αρχές 1961. Εκατό χιλιάδες εθελοντές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πολλές μόλις έφηβες, εντάχτηκαν στη μπριγάδα νεολαίας Κονράδο Μπενίτες. Η μπριγάδα αυτή ονομάστηκε έτσι προς τιμή ενός νεαρού δασκάλου που δολοφονήθηκε από αντεπαναστάτες υποστηριζόμενους από την Ουάσιγκτον. (Φωτογραφία από το βιβλίο)

Νεαρές δασκάλες ανάγνωσης και γραφής οδεύουν προς την επαρχία, αρχές 1961. Εκατό χιλιάδες εθελοντές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πολλές μόλις έφηβες, εντάχτηκαν στη μπριγάδα νεολαίας Κονράδο Μπενίτες. Η μπριγάδα αυτή ονομάστηκε έτσι προς τιμή ενός νεαρού δασκάλου που δολοφονήθηκε από αντεπαναστάτες υποστηριζόμενους από την Ουάσιγκτον.
(Φωτογραφία από το βιβλίο)

Το Β΄μέρος, αναφέρεται στη συμμετοχή των γυναικών στην οικοδόμηση του επαναστατικού μετασχηματισμού της κουβανικής κοινωνίας, αφού οι εργάτες/τριες και οι αγρότες/τισσες αυτής της χώρας, πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Την γέννηση της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας, τη Σχολή για Αγρότισσες «Άννα Μπετανκούρ» , τη δημιουργία παιδικών σταθμών, τις μπριγάδες υγείας.

Οι τρεις πρωταγωνίστριες, κεντρικές φιγούρες, που αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, τη συμμετοχή και δράση των γυναικών, τόσο στην επαναστατική διαδικασία για την ανατροπή της δικτατορίας του Μπατίστα και την κατάληψη της εξουσίας, όσο και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, είναι η Βίλμα Εσπίν, η Ασέλα ντε λος Σάντος, και η Γιολάντα Φερέρ.

Το βιβλίο επίσης περιλαμβάνει αρκετούς χάρτες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και πολυσέλιδο χρονολόγιο και γλωσάριο προσώπων, οργανώσεων και γεγονότων, που κάνουν ακόμη πιο εκλαϊκευμένη και ανάγλυφη/ζωντανή, την εξιστόρηση του πώς οι εργάτες και οι αγρότες της Κούβας, κατόρθωσαν να καταλάβουν την εξουσία, και το πιο σημαντικό να την διατηρήσουν. Δηλαδή, με απλά λόγια, να πάρουν την τύχη της ίδιας τους της ζωής στα χέρια τους, και να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους και τη ζωή τους. Και πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γυναικών, που δημιουργούν τη ζωή και ομορφαίνουν τη ζωή μας;

Το ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, δεν είναι ένα βιβλίο θεματικό, ένα βιβλίο που μιλά μόνο για τις γυναίκες, ή έχει ως σημείο αφετηρίας του τις γυναίκες. Πρόκειται για ένα βιβλίο για την Κουβανική Επανάσταση. Ένα βιβλίο για εκατομμύρια ανθρώπους του εργαζόμενου λαού – άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας – που έκαναν τη σοσιαλιστική επανάσταση, και για το πώς  μεταμορφώθηκαν και οι ίδιοι μέσα από τις πράξεις τους, αγωνιζόμενοι για τη μεταμόρφωση του κόσμου τους.

Η Βίλμα Εσπίν λέει: «Υπήρχε απλά ο πόθος των γυναικών να συμμετάσχουν στην επαναστατική διαδικασία, που στόχος της ήταν να αλλάξει εκ βάθρων τις ζωές εκείνων που  μέχρι τότε υπήρξαν θύματα της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων, και να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία για όλους.»

Η Ασέλα ντε λος Σάντος μας υπενθυμίζει: «Όταν συντελείται μια βαθιά κοινωνική επανάσταση, οι γυναίκες, που καταπιέζονται χιλιάδες χρόνια τώρα, θέλουν να συμμετάσχουν.»

gynaikes_biblio

Τον Δεκέμβρη του 1966, ο Φιντέλ Κάστρο έλεγε: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες σε αυτή τη χώρα, δύο συστατικά στοιχεία της κοινωνίας που, πέρα από οικονομικούς λόγους, είχαν και άλλα κίνητρα που τους έκαναν να συμπαθήσουν και να ενθουσιαστούν με την επανάσταση: ο πληθυσμός των μαύρων της Κούβας και οι γυναίκες της χώρας.»

Γυναίκες που συμμετείχαν στην πρωτοπορία και την ηγεσία του αγώνα, όπως η Χαϊντέ Σανταμαρία και η Μέλμπα Ερνάντες. Η Σέλια Σάντσες, η Βίλμα Εσπίν, διακρίνουν την Κουβανική Επανάσταση από κάθε προηγούμενη επανάσταση στην ιστορία του σύγχρονου εργατικού κινήματος, μεταξύ άλλων, για τον αριθμό των γυναικών που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην καθοδήγησή της.

Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στη νέα γενιά γυναικών και ανδρών, στην Κούβα και ανά τον κόσμο, για τους οποίους μία ακριβής απεικόνιση της ιστορίας της Κουβανικής Επανάστασης και του πώς συντελέστηκε, είναι και θα είναι ένα από τα απαραίτητα όπλα στις ταξικές μάχες που μόλις τώρα ξεκινούν.

Κώστας Σανίδας
Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί”

Διαβάστε ακόμα: “Γυναίκες στην Κούβα”: Η Επανάσταση είναι γένους θηλυκού!!