Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γ. Γκαγκάριν: Ψηλότερα κι απ’ το άστρο του Κρεμλίνου

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

«Εδώ Μόσχα. Εδώ Μόσχα. Όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΣΕ είναι στον αέρα. Το ΤΑΣ ανακοινώνει την πρώτη επανδρωμένη πτήση παγκοσμίως στο διάστημα. Σήμερα 12 Απριλίου 1961, στη ΣΕ, το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο στον κόσμο, το Βοστόκ, μπήκε σε τροχιά γύρω απ’ τη γη. Ο κοσμοναύτης πιλότος του διαστημοπλοίου Βοστόκ είναι πολίτης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Ο ταγματάρχης Γκαγκάριν Γιούρι Αλεξέγιεβιτς.»

Όπως είπε κι ο Τσιολκόφσκι: «Ο πλανήτης είναι το λίκνο του μυαλού. Αλλά δεν μπορούμε να ζούμε στο λίκνο για πάντα».

Κι ο ίδιος ο Γκαγκάριν!

«Αγαπητοί φίλοι, γνωστοί και μη, άνθρωποι απ’ όλες τις χώρες και ηπείρους. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που είμαι ο πρώτος που ταξίδεψε στο διάστημα, που μπήκε σε μια μονομαχία με τη φύση που δεν είχε προηγούμενο. Υπάρχει μεγαλύτερο όνειρο από αυτό;

Αλλά μετά από αυτό σκέφτηκα την τεράστια ευθύνη που έχω, όντας ο πρώτος που έκανε αυτό που γενιές ανθρώπων είχαν ονειρευτεί. Όντας ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο προς το διάστημα για την ανθρωπότητα. Πείτε μου αν υπάρχει δουλειά πιο περίπλοκη από αυτή που έχω να κάνω. Η ευθύνη μου δεν είναι προς ένα άτομο, ούτε προς μερικές δεκάδες, ούτε προς μια ομάδα ανθρώπων. Είναι ευθύνη προς όλους τους ανθρώπους της ΣΕ. Είναι ευθύνη προς όλη την ανθρωπότητα, προς το παρόν και το μέλλον της. Σας λέω «καλή αντάμωση», αγαπητοί φίλοι, όπως οι άνθρωποι λένε μεταξύ τους όταν πάνε σε μακρινό ταξίδι. Θα ήθελα πολύ να ασπαστώ γνωστούς και αγνώστους, κοντινούς φίλους και ξένους εξίσου. Τα λέμε σύντομα.»