Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γ. Δελής: Να καλυφθούν τα κενά στις Βιβλιοθήκες με απόφοιτους των τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας

✔️   ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις με την πρόσληψη, με μόνιμη σχέση εργασίας, βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής στην συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι είναι ενδεικτικό παράδειγμα του αντεργατικού χαρακτήρα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων η αντιμετώπιση του θέματος.

Στην πρωτολογία του τόνισε ότι τα προβλήματα επαγγελματικής απορρόφησης που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες απόφοιτοι των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας είναι σοβαρά, καθώς στις υπάρχουσες βιβλιοθήκες και στα αρχεία, ο αριθμός των υπηρετούντων βιβλιοθηκονόμων είναι πολύ μικρός ή και μηδαμινός, ιδιαίτερα τις σχολικές, οι απόφοιτοι του κλάδου αποκλείονται παντελώς από την κατάληψη άλλων θέσεων στον Δημόσιο Τομέα, ενώ μέσω της νομοθεσίας καθίσταται δυνατό να καταλαμβάνουν θέσεις της ειδικότητάς τους, μάλιστα σε διάφορες βαθμίδες, κάτοχοι άλλων πτυχίων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Σχολικών Βιβλιοθηκών, που παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ σε καμία εκ των 1.800 από αυτές δεν υπάρχει ούτε ένας διορισμένος επιστήμονας βιβλιοθηκονόμος.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε κάποιες προγραμματισμένες προσλήψεις, τις οποίες ο βουλευτής του ΚΚΕ στην δευτερολογία του χαρακτήρισε «μικρές σταγόνες στον Ωκεανό των ελλείψεων». Ακόμα, τόνισε ότι η απαξιωτική συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων αποκαλύπτει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όταν μιλά για ανάπτυξη της Παιδείας και ότι η «τσιγκουνιά» η οποία την χαρακτηρίζει στο ζήτημα των Βιβλιοθηκονόμων είναι απόρροια των συνολικών περικοπών στην Παιδεία.

Κατέληξε, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται στο αντικείμενο σπουδών τους, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.