Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γ. Καμίνης: Η Χρυσή Αυγή είναι «εγκληματική οργάνωση» που «αποπνέει αέρα υποκόσμου»

«Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μία δολοφονία συμπίπτει με την ποινική ευθύνη» κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Γιώργος Καμίνης και χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση που «αποπνέει αέρα υποκόσμου».

Ο δήμαρχος Αθηναίων σωστά χαρακτηρίζει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως «εγκληματική οργάνωση» που «αποπνέει αέρα υποκόσμου». Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι ήταν η δημοτική αρχή του κ. Καμίνη που ένα χρόνο πριν, το Μάιο του 2016, είχε παραχωρήσει το Άλσος Χωροφυλακής στη Χρυσή Αυγή για τη διοργάνωση εκδήλωσης, νομιμοποιώντας έτσι την εγκληματική της δραστηριότητα. Αυτό για να μην ξεχνιόμαστε και επειδή ο λόγος πρέπει να υποστηρίζεται από τις πράξεις.

«Όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη για μία δολοφονία, η πολιτική ευθύνη συμπίπτει με την ποινική ευθύνη. Αγγίζει τα όρια του ηθικού αυτουργού. Σημαίνει εμείς ως Χρυσή Αυγή έχουμε προκαλέσει την πράξη». Αυτήν την εκτίμηση έδωσε καταθέτοντας στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο κ. Καμίνης κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τόσο τη δική του εμπειρία από βίαιες ενέργειες της οργάνωσης όσο και από συμβάντα και συμπεριφορές που είδε στην τηλεόραση ή πληροφορήθηκε. Ο μάρτυρας δήλωσε απερίφραστα στο δικαστήριο ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, «με οργανωμένη δομή», η οποία «έχει τον αρχηγό και έχει και μέλη». Όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, «το βαθύτερο της κίνητρο είναι η κατάληψη της εξουσίας», ενώ τόνισε πως η ιδεολογία της, που είναι ναζιστική/φασιστική, έχει κυρίαρχο συστατικό της τη βία και το μίσος απέναντι στο διαφορετικό: «Αν ήταν στο χέρι της Χρυσής Αυγής, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο».

Στην κατάθεση του ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε εκτενώς στο περιστατικό που είχε συμβεί με τον βουλευτή Γερμενή, ο οποίος οπλοφορούσε, την Μεγάλη Πέμπτη του 2013 στον κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου: «Καθώς έδινα μια λαμπάδα κι ένα αυγό σε ένα κοριτσάκι, ξαφνικά κάτι αισθάνθηκα, άκουσα κι ένα θόρυβο. Ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής. Τον τραβούσαν οι άνδρες ασφαλείας μου, καθώς ετοιμαζόταν να μου επιτεθεί. Ερχόταν πίσω από το παιδί, με αποτέλεσμα η γροθιά του να χτυπήσει τελικά το κοριτσάκι. Οπλοφορούσε. Πήγε να τραβήξει όπλο, αλλά τον απομάκρυναν. Ο Γερμενής δεν είχε έλθει μόνος του. Αν θυμάμαι καλά, εκτός από τον θόρυβο, άκουσα ύβρεις. Χυδαίες ύβρεις. Δεν τις θυμάμαι ακριβώς, έχουν περάσει και τέσσερα χρόνια».

Ο μάρτυρας τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι η επίθεση εναντίον του ήταν σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος, η οποία όχι μόνο δεν καταδίκασε αλλά: «Ύστερα από τα επεισόδια που σας περιγράφω, ο γραμματέας της Νίκος Μιχαλολιάκος με δηλώσεις του μου “μήνυσε” να προσέχω πάρα πολύ όταν κυκλοφορώ εφεξής στην Αθήνα. Υπήρχε σαφής απειλή, και έμμεσο μήνυμα προς κάποιους, να μου επιτεθούν».

Κατέθεσε επίσης και την απόφαση του για απαγόρευση διανομής “συσσιτίου μόνο για Έλληνες” της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα. «Όταν παραχωρείς δημόσιο χώρο, πρέπει να τον παραχωρείς με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορείς να διανείμεις τρόφιμα με βάση την εθνικότητα», επισήμανε.

Στην κατάθεση του, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε πολλές φορές στα περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί κυρίως στον Άγιο Παντελεήμονα, κάνοντας μάλιστα αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν κινητοποιήθηκε περισσότερο. «Έπρεπε με το θέμα των επιθέσεων να έχω κινητοποιηθεί περισσότερο, να έχω κινητοποιήσει, να έχω πιέσει την αστυνομία. Λυπάμαι που δεν το έκανα», είπε χαρακτηριστικά. ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσης του τόνισε πως το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής επέδειξε «αθέμιτη ανοχή» στις ενέργειες της Χρυσής Αυγής και δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών», ενώ έκανε λόγο για «υποψία οργανωμένων θυλάκων» της Χρυσής Αυγής στην Αστυνομία.

Κατά τον κ. Καμίνη η εγκληματική οργάνωση ταυτίζεται με το κόμμα, «και τον Χίτλερ οι πολίτες τον ψήφισαν», ενώ τόνισε πως έχει στην διάθεση της «ανθρώπους βιτρίνες» οι οποίοι «δηλώνουν μη μέλη αλλά αποτελούν προμετωπίδα αδήλωτη της Χρυσής Αυγής».

Αναφερόμενος στις κοινωνικές παροχές του Δήμου σε άπορους αλλά και μετανάστες, ώστε «να έχουν ένα πιάτο φαγητό», ο κ. Καμίνης ρωτήθηκε από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και για το θέμα της ταφής των μεταναστών

Πρόεδρος: Δεν θα έπρεπε να είναι κοινωνική παροχή και για τους μετανάστες που πεθαίνουν; Χωρίς να ζητάει χρήματα ο Δήμος;

Μάρτυρας: Δεν θα μείνει άταφος ο μετανάστης. Δεν έχει απεριόριστο χώρο ο Δήμος, ζητάμε χρήματα γιατί μας το υπαγορεύει η νομοθεσία. Πρέπει να φυλάξει χρήματα ο Δήμος για να δώσει τροφή στους μετανάστες.

Πρόεδρος: Το λέω γιατί όπως είναι τα συσσίτια για τη ζωή είναι και ο ενταφιασμός για τον θάνατο.

Ο δήμαρχος επέμεινε, ερωτώμενος, σε παλαιότερη φράση του ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής «αποπνέουν αέρα υποκόσμου», ενώ έκανε λόγο για «χυδαιότητα και ύφος υπόκοσμου», λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όταν βλέπω τον Κασιδιάρη, την ημέρα που απωθείτο από την Αστυνομία για το συσσίτιο, να απειλεί αστυνομικό … αυτός που εκφέρει την απειλή, και δη προς ένα όργανο της τάξης, έχει τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσει να την υλοποιήσει, ή ότι έχει τη δύναμη, την εξουσία να τον φοβίσει. Αποπνέει μια εξαιρετική βιαιότητα η σκηνή. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι πρόκειται για στιγμή απλής παραφοράς … αποπνέει τη βία που εκφράζει η οργάνωσή τους».

Μάλιστα όπως τόνισε αναφερόμενος στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής: “Όποτε μιλάει στο δημοτικό συμβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, βγαίνω συστηματικά έξω από την αίθουσα. Είναι τέτοιο το ύφος και το περιεχόμενο του λόγου του, που θεωρώ ότι πρέπει να δείξω την απαξίωση μου. Δεν θέλω να νομιμοποιώ με την παρουσία μου αυτά που λέει».

Τέλος ο κ. Καμίνης εξέφρασε την άποψη ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η Χρυσή Αυγή «συνειδητά έχει υποστείλει τη δράση της».

Η κατάθεση του δήμαρχου Αθηναίων θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.