Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γ. Μαρίνος: Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του λαού για διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής και κατοίκους μέσα στην απόγνωση συναντά το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, στην περιοδεία στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια.

Στην Εύβοια βρίσκεται και σήμερα το πρωί ο Γιώργος Μαρίνος στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης του Κόμματος στους πυρόπληκτους κατοίκους, απαιτώντας την ενίσχυση της πυρόσβεσης, αλλά και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους. Στο κλιμάκιο συμμετείχε μεταξύ άλλων, η Λένα Γεροπαναγιώτου, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Στο χωριό Σκεπαστή συνομίλησε με κατοίκους, αλλά και με τον πρόεδρο του Σωματείου των Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας, Βαγγέλη Γεωργαντζή.

Ακόμα επισκέφτηκε τα χωριά Κουρκουλοί και Μουρτιά, αλλά και την Αιδηψό, την Ιστιαία και το Πευκί όπου συναντήθηκε με κατοίκους, αγρότες και ρετσινοπαραγωγούς που έχουν πληγεί, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στα Βασιλικά. «Μόνοι μας παλεύαμε να σώσουμε τα σπίτια μας και ό,τι μπορούσαμε. Τις δύο πρώτες ημέρες που θα μπορούσε να “πιαστεί” η φωτιά, σε όλη τη Βόρεια Εύβοια υπήρχαν μόνο 18 πυροσβεστικά οχήματα και κανένα εναέριο μέσο», αναφέρουν κάτοικοι του χωριού.

marinos 33

Μετά την επίσκεψη στα χωριά του Μαντουδίου, το κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στις βόρειες ακτές της Εύβοιας και στα χωριά Γούβες, Τσαπουρνιά, Ψαροπούλι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καεί. Σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Χωριά, όπως η Τσαπουρνιά, παραμένουν εδώ και μέρες χωρίς νερό και ρεύμα. Κατεστραμμένες υποδομές, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες.

tsapoyrnia 8

«Το χειμώνα μείναμε για ένα μήνα χωρίς ρεύμα, πέρυσι πνιγήκαμε, φέτος καήκαμε», ανέφερε κάτοικος στο χωριό Τσαπουρνιά, σημειώνοντας ότι μόνοι τους οι κάτοικοι έσωσαν το χωριό από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας τονίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς με την πρώτη βροχή τα χωριά θα πνιγούν.

Δήλωση του Γ. Μαρίνου

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ένοχος για το μαρτύριο που βιώνει ο λαός της περιοχής, για ένατη μέρα σήμερα, είναι η έλλειψη πρόληψης, η πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και αντιμετωπίζει ως “κόστος” τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών. Η λαϊκή πρωτοβουλία, η αυταπάρνηση των νέων και κατοίκων της περιοχής, που έσωσαν τα σπίτια και τα χωριά τους, είναι άξια συγχαρητηρίων και παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο λαός.

Ο λαός να μην παρασυρθεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αποζημιώσεων. Ούτε από τις δήθεν “επιτροπές ανασυγκρότησης” που στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν την είσοδο συμφερόντων στα δάση. Υπάρχουν παγίδες στις εξαγγελίες Μητσοτάκη. Ρίχνουν το λαό, που κάηκαν τα σπίτια του, στα “νύχια” των τραπεζών, επιχειρούν να υποτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, εισάγοντας διάφορους “κόφτες”. Υπάρχει πείρα από τα Ψαχνά, το Ληλάντιο και άλλες περιοχές της χώρας, που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις. Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του λαού για διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών, για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, για εξασφάλιση εισοδήματος στους ρετσινάδες και σε όσους καταστράφηκαν. Να οργανωθεί ο αγώνας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα