Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι και έκανε δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη γνωριμία και τη φιλία που τον ένωσε με τον Δ. Χριστόφια.

Ανέφερε στη δήλωση του:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν επιφανή παράγοντα, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού, αλλά έναν επιφανή παράγοντα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του διεθνούς εργατικού – λαϊκού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ανάμεσα στα κόμματά μας, και τον ίδιο τον Δ. Χριστόφια υπήρχαν στενές αδελφικές σχέσεις, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού της Ελλάδας, του λαού της Κύπρου.

Ο Δημήτρης ανάλωσε όλη του τη ζωή στην υπεράσπιση της Κύπρου, της ενότητας της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για την επανένωση του νησιού, αλλά και ταυτόχρονα ήταν και βαθιά διεθνιστής. Αγαπούσε τους λαούς όλου του κόσμου. Ήταν πάντα σταθερά στο πλευρό της εργατικής τάξης, του λαού της Ελλάδας, των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Ελληνισμός. Και βεβαίως ήταν πανταχού παρών, σε όλες τις διεργασίες, μετά ιδιαίτερα τις ανατροπές που συνέβησαν στο παγκόσμιο στερέωμα, με την ανατροπή της ΕΣΣΔ, την οποία υπεράσπιζε σθεναρά. Ήταν παρών στην προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης των Κομμουνιστικών των Εργατικών κομμάτων για το καλό πάντα των λαών μας.

Κυρίως όμως η προσφορά του ήταν να υπερασπίσει τα συμφέροντα των Κυπρίων εργαζομένων, να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Κύπρου και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο για την επανένωση του νησιού, για να σταματήσει η τούρκικη εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται για 45 ολάκερα χρόνια. Και βλέπουμε σήμερα δυστυχώς να παραβιάζονται ακόμα και κυριαρχικά δικαιώματα και στην κυπριακή ΑΟΖ, από την Τουρκία, και στην Ελλάδα και γενικότερα να δημιουργεί αστάθεια και προβλήματα σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή. Ο Δ. Χριστόφιας ήταν παρών σε όλες αυτές τις μάχες».