Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήλωση του Ηλία Σιώρα για τους εμβολιασμούς

Η επίσημη απαξίωση των «ηρώων» του ΕΣΥ και μετά… τι;

 Ξεκίνησε χτες (27/12/20) ο εμβολιασμός, με κάθε επισημότητα και πολλή δημοσιότητα αλλά και με πολλές … εκπτώσεις, ως προς τον αριθμό των εμβολίων και πολλές …επιμηκύνσεις ως προς την εποχή ανοσίας του πληθυσμού.

Αναγκαίος οπωσδήποτε, σίγουρα ένα από τα βασικά βέλη της υγειονομικής φαρέτρας, παρά τις επιφυλάξεις μέρους του πληθυσμού. Ασφαλώς και αναπτερώνει σε όλους μας την ελπίδα, δεν παύει όμως να είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ από τα όπλα μας.

Για τα υπόλοιπα ΟΠΛΑ έχουμε μιλήσει πολλές φορές και το 2009 με αφορμή τη γρίπη (Η1Ν1) και πολύ νωρίτερα, χωρίς καν συνθήκες πανδημίας. Αντιγράφουμε ακριβώς αυτά που λέγαμε το 2009 στο Δώμα του Ευαγγελισμού στην τότε Υπουργό Υγείας.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Ανάπτυξη ΠΦΥ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία
  • Νέες κλίνες ΜΕΘ, ΜΕΝ, ΜΑΦ
  • ΕΠΙΤΑΞΗ ιδιωτικών δομών Υγείας
  • Καμιά απόλυση εργαζομένου
  • Δωρεάν test και εμβόλια
  • Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων
  • Αγώνας για αποκλειστικά Δημόσιο & Δωρεάν Σύστημα Υγείας

(κι όποιος το αμφισβητεί ας ρίξει μια ματιά στον ημερήσιο τύπο της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2009).

Σήμερα, έπειτα κι από μια δεκαετία βάρβαρης λιτότητας, μετά από τρία φαρμακερά μνημόνια των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) – ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΥ είναι πιο αποψιλωμένο, πιο διάτρητο από ποτέ, πιο εξαρτημένο από ιδιώτες (ως προς την ίδια τη λειτουργία του) κι από «δωρητές» για τις εκ των ουκ άνευ  αναγκαίων  υποδομών του.

Σήμερα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήδη θρηνούμε δεκάδες συναδέλφους μας  νεκρούς,  μετράμε  εκατοντάδες νοσηλευθέντες και χιλιάδες μολυσμένους από κορωνοιό. Μόνο τις τελευταίες 5 μέρες στον Ευαγγελισμό μετράμε σχεδόν 50 διαπιστωμένα θετικούς (2 απ’αυτούς στη ΜΕΘ) κι ακόμη, περισσότερους σε καραντίνα. Μετράμε τη δυσλειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου – όχι μόνο νοσηλευτικών, αλλά και διοικητικών, τεχνικών κλπ. Μετράμε και την απόγνωση των αξιόλογων συναδέλφων που από αυτή την όχι ανεξήγητη δυσλειτουργία, αδυνατούν να προσφέρουν στους ασθενείς τους, όλες τις ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που μπορούν!

Σήμερα, πιο έντονα παρά ποτέ επανέρχεται το αυταπόδεικτα δίκαιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα ΒΑΕ και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού (αρχής γενομένης από το φετινό δώρο εορτών).

Αυτά τα αιτήματα διεκδικεί κάθε υγειονομικός, ανεξάρτητα από ειδικότητα, χώρο που εργάζεται, εργασιακή σχέση, κ.λπ. Είναι μια ομοβροντία από χιλιάδες στόματα αγωνιζόμενων υγειονομικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

ΑΥΤΑ, ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΜΕ άλλη μια φορά ΣΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αλλά και τους υπόλοιπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Αυτά που μαζί με τα αναγκαία μέσα & μέτρα προστασίας δεν είναι ….συντεχνιασμός δικός μας, αλλά επί της ουσίας ασπίδα που περιφρουρεί την υγεία όλου του λαού μας.

ΟΜΩΣ, πάλι υπήρξαν και αυτοί που προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Κυβερνητικοί και διοικητικοί παράγοντες, με ιδιαίτερα προκλητικό, έως και απειλητικό τρόπο που ήθελαν να εξαφανίσουν από τα πλάνα τους υγειονομικούς, που τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας, κρατούσαν τις γνωστές, ηρωικές θα έλεγα πικέτες με τα αιτήματά μας. Αυτές τις πικέτες που οι φωτογραφίες τους ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας και έδωσαν θάρρος τόσο σε μαχόμενους συναδέλφους υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς μας που ξέρουν καλά σε ποιον θα ακουμπήσουν την ώρα της ανάγκης.

Σε αυτό το σχέδιο συγκάλυψης και σιγής, είχαν τη συμβολή τους και αρκετά (τα μεγαλύτερα) ΜΜΕ που σκόπιμα αποσιώπησαν μια συμβολική πράξη ανάδειξης των όσων απαιτούνται για την παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγείας σε όλους μας. Καλά τα πλάνα του εμβολιασμού, ωστόσο η θεοποίηση του εμβολίου (από όλους αυτούς) ως πανάκεια για την έξοδο από την «υγειονομική κρίση», εκτός από την μη υλοποίηση στοιχειωδών όρων λειτουργίας κι επιβίωσης των υγειονομικών, θα αποκαλύψει άλλη μια φορά τη «γύμνια του Βασιλιά».

Σε πείσμα όλων αυτών, απλός κόσμος και συνάδελφοι μας έσφιξαν το χέρι. Ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας δέχτηκε και παρέλαβε το υπόμνημα, αμέσως μετά τον εμβολιασμό της με θετική προς εμάς διάθεση.

Και αναρωτιόμαστε: αν δεν υπάρχει ντροπή, υπάρχει η ελάχιστη συναίσθηση της κατάστασης;; Είναι σαφές πως αρκετοί από αυτούς δεν σέβονται ούτε τον καθημερινό αγώνα μας με την ίδια την πανδημία. Θεωρούν μήπως ότι εξαιρούνται από τους κινδύνους που εγκυμονεί;

Ποιος ο λόγος, 9 μήνες τώρα, αντί να συστηματοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους των υγειονομικών (και όχι μόνο), την καθαριότητα, τις απολυμάνσεις, την προληπτική καραντίνα και την ενδελεχή ιχνηλάτηση σε χώρους με αθρόα κρούσματα, να απειλούνται ακόμη και προϊστάμενοι τμημάτων (πόσω μάλλον οι υφιστάμενοι) για απροσεξία που προξενεί διασπορά;;!!

Το έργο της απαξίωσης – από κυβερνώντες και διοικούντες – το έχουμε πια βαρεθεί. Ωστόσο, αξίζει σχολιασμού η προσβλητική συμπεριφορά του Υπουργού Υγείας σήμερα 28/12 όταν μετά τον εμβολιασμό του αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς, του επέδωσε το υπόμνημα. Θα περίμενε κανείς να πει (στα ψέματα έστω) ότι θα το εξετάσει ή  ότι προσπαθεί στα μέτρα του δυνατού κάτι να επιλύσει. Αντί για αυτό, μας παρέπεμψε σε …κάποια συζήτηση που θα γίνει …κάποτε στο γραφείο του!!!

Κι αυτό όταν, από τότε που κάθισε στην υπουργική καρέκλα, δεν δέχεται καν να συζητήσει με αντιπροσωπεία των μεγάλων ομοσπονδιών της υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) ή μεγάλων σωματείων (όπως η ΕΙΝΑΠ κι ο Ευαγγελισμός). Μάλιστα, στο «γραφείο του» εκκρεμούν ήδη δυο αιτήματα για συνάντηση και συζήτηση των εκρηκτικών προβλημάτων  από το Σωματείο μας (το τελευταίο το Μάρτη)!

Κατά συνέπεια, έχουμε κάθε δικαίωμα να μεταφράσουμε το «ελάτε στο γραφείο μου» σε «παρατάτε με». Κι αυτό είναι ασφαλώς συμβατό με όσα ζούμε 9 μήνες τώρα!

Περιττεύει ο σχολιασμός και για τη «συμπάθεια» που επέδειξε λίγο πριν από τον υπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περίσσεψε η αναγνώριση για το «πόσο δίκιο έχουμε», αφού δεν συνοδεύτηκε ούτε από ψήγμα ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ για την κατάσταση που περιήλθε το δημόσιο Σύστημα Υγείας στα 5 χρόνια που αυτός κυβέρνησε.

Η απαξίωση των «ηρώων» υγειονομικών από την  πλευρά της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα ραγδαία άλλα βάρβαρα μέτρα σε εργασιακά – ασφαλιστικά, στις δημοκρατικές ελευθερίες (πήραμε μια γερή γεύση στις 17 και 26 Νοέμβρη όπως κι οι μαθητές νωρίτερα) προμηνύουν το νέο σκηνικό που θα κυριαρχήσει στο χώρο της Υγείας.

Μετά τι; Όπως φαίνεται προετοιμάζουν μια νέα κατάσταση που θα συνθλίψει τα εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις, όχι απλά των υγειονομικών, αλλά και κάθε λαϊκής οικογένειας.

Κρατάμε ξεκάθαρη στάση με την καθημερινή συνεισφορά μας ταυτόχρονα και στα δυο πεδία: αυτό της πανδημίας κι αυτό της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Εξάλλου, πάντα στην προσπάθεια του αντιπάλου να σε στήσει στον τοίχο, καθένας αναλογίζεται αν θα διαλέξει ανάμεσα στην υποταγή ή τον ανυποχώρητο αγώνα.

Εμείς, διαλέγουμε το ΔΕΥΤΕΡΟ!

Αθήνα, 28/12/2020

Ηλίας Σιώρας

Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΝΕ

Γεν.Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων