Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο «πατριωτισμός» του κ. Δημάρχου… και η «αφέλεια» ενός ΝΑΡίτη

Με αφορμή ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης Συκεών για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προέβη στο παρακάτω σχόλιο:

Ο “πατριωτισμός” του κ. Δημάρχου …

Βρήκε αφορμή ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με την προκλητική κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, να δείξει τον “πατριωτισμό” του.

Έφερε λοιπόν ένα ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που το ύφος και την ορολογία του θα την ζήλευαν κυριολεκτικά οι γραφιάδες της «Χρυσής Αυγής» και του κ. Τζήμερου.

Με ακραίες εκφράσεις και αφορισμούς ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να διεγείρει το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών, στρέφοντας την ουσία του προβλήματος σε λανθασμένη και κυρίως επικίνδυνη κατεύθυνση για τα συμφέροντα και των δύο λαών.

«Βάρβαρος, αιμοσταγής, ισλαμοφασίστας, με αρρωστημένη εξουσιομανία, που δεν σέβεται τα ιερά σύμβολα, Σουλτάνος που προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού», μερικές από τις εκφράσεις του κειμένου του.

Μια χυδαία χρησιμοποίηση της πίστης του θρησκευόμενου κόσμου και μια προσπάθεια όξυνσης του θρησκευτικού φανατισμού.

Ότι δηλαδή προσπαθούν να πετύχουν εθνικιστικές φωνές και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

  • Κρύβει ότι η πρόκληση με την Αγία Σοφία αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας των προκλήσεων της Τούρκικης αστικής τάξης με τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Λιβύη, στα ενεργειακά κοιτάσματα και τόσα άλλα.
  • Δεν λέει κουβέντα για την υπόθαλψη αυτών των προκλήσεων από τους δήθεν συμμάχους μας, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από την επιρροή της Ρωσίας.
  • Ο “πατριωτισμός” του κειμένου εξαντλείται σε αφορισμούς και εθνικο-θρησκευτικές επιθέσεις προς τον Ερντογάν, αλλά δεν λέει κουβέντα για τους ανταγωνισμούς πολυεθνικών κολοσσών και των ιμπεριαλιστικών κρατών τους για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου που υπάρχει στην περιοχή.

… και η “αφέλεια” ενός ΝΑΡίτη

Για το ίδιο θέμα όμως έφερε ψήφισμα και η «Πόλη Αλλιώς», με επικεφαλής στέλεχος του ΝΑΡ.

Χωρίς να χρησιμοποιούν τις ακραίες εκφράσεις και αφορισμούς του κ. Δημάρχου, και το δικό τους ψήφισμα περιχαρακώνει το πρόβλημα της Αγίας Σοφίας αποκλειστικά σε θρησκευτικά και πολιτισμικά πλαίσια.

Το «πλήγμα» που βλέπει ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ, από την προκλητική κίνηση του Ερντογάν, είναι: στην «ανεκτικότητα», στην  «ανεξιθρησκία», την «ιστορική μνήμη», στον «πολιτισμό» και στο «θρησκευτικό συναίσθημα του λαού».

Ζητάνε την «καλλιέργεια κλίματος ειρήνης και φιλίας» σε αντίθεση με το κλίμα «μισαλλοδοξίας και έντασης» που αναπτύσσεται, δεσμευόμενοι να υπερασπιστούν «την διατήρηση των ιστορικών μνημείων της Θεσσαλονίκης»!!!

Τι να πρωτοπεί κανείς;

Πουθενά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς στην περιοχή και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Ούτε κάποια μικρή νύξη για τον ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ αλλά και των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Παρουσιάζει την πρόκληση της Αγιά Σοφιάς σαν μια αναμενόμενη κίνηση του Ερντογάν, αποσυνδέοντας την από όλες τις υπόλοιπες προκλητικές απαιτήσεις της τούρκικης αστικής τάξης σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, Λιβύη, Συρία, κλπ.

Όταν μάλιστα επικρίθηκε από τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «είχαν την πολιτική αφέλεια να πιστεύουν πως μπορούσε να βγει ένα κοινό ψήφισμα, γι’ αυτό δεν αναφέρθηκαν σε όλα τα άλλα …»

Καμιά «πολιτική αφέλεια» βέβαια δεν διακρίνει τα στελέχη του ΝΑΡ.

Αυτό που τους διακρίνει είναι ένα αντιΚΚΕ μένος μαζί με τις πασιφιστικές τους απόψεις και τάσεις συμβιβασμού με τα αστικά κόμματα, χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη υπερ-επαναστατική φρασεολογία.

Αυτοί που λίγες ημέρες πριν, κατηγορούσαν την ΚΝΕ, γιατί ζήτησε υλική βοήθεια από την περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διοργάνωση του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, σήμερα δηλώνουν «πολιτικά αφελείς» γιατί … “παρέλειψαν” να αναφερθούν στον ρόλο των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων της περιοχής, αποβλέποντας σε ένα κοινό ψήφισμα με τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο!!!

Αυτό που τους διακρίνει είναι μια πολιτική ουράς που στο όνομα κάποιας υποκριτικά φιλειρηνικής στάσης, στρώνει τον δρόμο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για «συνεκμετάλλευση», που με τόση μεθοδικότητα προωθείται από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Μόνο το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναδεικνύει το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη πρόκληση του Ερντογάν.

Αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες και τους λόγους αυτών των συνεχιζόμενων προκλήσεων όπως και τον ρόλο των δήθεν ιμπεριαλιστών φίλων μας.

Τέλος δείχνει και τη μοναδική αληθινή διέξοδο που έχει ο λαός μας και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψει τον οργανωμένο αγώνα του.

Ακολουθούν τα τρία ψηφίσματα.

της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

του ΔΗΜΑΡΧΟΥ Σ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ.

της παράταξης «Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ».

ΛΑ.ΣΥ Νεάπολης-Συκεών